Ovaj napitak vodi u preranu smrt, a pijemo ga gotovo svi

Ljepota i zdravlje

Ovaj napitak vodi u preranu smrt, a pijemo ga gotovo svi

Napitak koji je opasan za zdravlje

Napitak koji je opasan za ljudsko zdravlje je energetski napitak koji je danas dostupan po niskim cijenama svima od adolescenata, djece do odraslih. Mladi, adolescenti i sportaši su glavni konzumenti ovog napitka jer na brz način žele vratiti izgubljenu energiju uslijed fizičkog ili psihičkog napora.

Energetska pića nemaju u sebi alkohol no svojim sastavom privremeno i brzo povećavaju kognitivne i mentalne funkcije, održavaju budnost, te podižu fizičku i psihičku izdržljivost. Studenti, sportaši vrlo često konzumiraju energetska pića u periodima kada su ispiti ili sportska natjecanja i treninzi.

Ukoliko se energetska pića konzumiraju dva do tri puta dnevno ili više smatra se prekomjernom konzumacijom koja može dugoročno dovesti do težih zdravstvenih posljedica jer će povećati krvni tlak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti srca. Mladi obično ne razmišljaju o zdravstvenim tegobama koje bi ih mogle zadesiti kroz par godina i vrlo prerano dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko se energetska pića kombiniraju sa alkoholom negativan učinak na zdravlje je još veći.

Napitak koji vodi u preranu smrt

Zašto ovaj napitak vodi u preranu smrt osobe koja redovito prekomjerno konzumira energetska pića? Odgovor je vrlo jednostavan i krije se u sastavu energetskih pića koje možda kratkoročno održavaju budnost i daju energiju, međutim dugoročno imaju teže posljedice.

Sastav energetskih pića se u velikoj većini proizvoda sastoji od kofeina, šećera, umjetnih zaslađivača, taurina, ginsenga, Vitamina B kompleksa, acai bobica, te mlijeka čička, L-teanin, glukuronolaktona, mineralne vode, te aminokiselina. Svi ovi sastojci će zajedno djelovati na ljudsko tijelo da se razbudi instantno i omogućiti vrlo brzu proizvodnju energije nakon što se konzumira ovaj napitak.

Velike količine šećera i do četiri puta više kofeina nego obična kava su glavni uzročnici negativnog djelovanja na ljudsko zdravlje, a ne donose hranjivu vrijednost za ljudski organizam. Upravo ova dva sastojka će podizati krvni tlak i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava. Moguće je da će dovesti do gojaznosti, problema u probavnom sustavu, ali i vrlo ozbiljno utjecati na rad bubrega te postoji mogućnost da će oštetiti bubreg.

Napitak koji treba izbjegavati sa alkoholom

Energetsko piće je napitak koji svakako treba izbjegavati u kombinaciji sa alkoholom. Nažalost, u današnje vrijeme mladi upravo rade suprotno jer konzumiranjem energetskih pića uz alkohol održavaju stanje budnog pijanstva. Odnosno, kofein i šećer iz energetskog napitka stvara lažan subjektivan stav u kojem osoba nema osjeća o stupnju pijanstva te na taj način smatra da može popiti veće količine alkohola jer se smanjuje kod osobe svjesnost o stupnju pijanstva.

Upravo zbog tog subjektivno lažnog osjećaja konzumiranjem energetskog pića uz alkohol, osoba nije svjesna količine alkohola koje je konzumirala te vrlo lako može dovesti do trovanja alkoholom, uz velike smetnje kod motorike i vremena reakcije.

S obzirom energetski napitak podiže energiju, a alkohol zapravo spušta i umrtvljuje i mozak i tijelo istovremenim unosom i energetskog pića i alkohola u svoj organizam štetite i svom srcu i mozgu, i bubrezima i jetri, te posljedično svim ostalim organima dovodite šok za normalno funkcioniranje vitalnih organa uz veliku opasnost od trovanja alkoholom, stoga sami procijenite da li vam je važnije čuvati zdravlje ili imati osjećaj budnog pijanstva par sati nakon kojeg ćete se ionako osjećati pregaženo i iscrpljeno.

Tagovi: