Otvoreni arterijski duktus

Ljepota i zdravlje

Otvoreni arterijski duktus

Arterijski (Botalijev) duktus je krvna žila koja povezuje plućnu arteriju i aortu djeteta u majčinoj utrobi. Dijete u majčinoj utrobi dobiva kisik preko posteljice, a otvoren arterijski duktus omogućuje izravan prelazak krvi iz desne strane srca u aortu zaobilazeći stisnute krvne žile pluća. Budući da pluća u to vrijeme ne služe izmjeni plinova nema ni potrebe da krv kroz njih prolazi.

Kada se dijete rodi i podvezivanjem pupkovine fizički odvoji od majke, djetetova pluća moraju preuzeti zadaću koju je do tada izvršavala posteljica. Prvim udahom šire se zračni prostori i krvne žile djetetovih pluća dopuštajući prolazak krvi. Arterijski duktus izgubio je svoju važnu ulogu i pod utjecajem kemijskih čimbenika i povišene razine kisika u krvi, spontano se zatvara do kraja prvog dana života. Krv siromašna kisikom iz desne strane srca sada prolaskom kroz pluća biva obogaćena kisikom i očišćena od ugljikova dioksida stiže u lijevu stranu srca i veliki krvotok.

Nekada se zbog nedovoljno poznatih razloga poremeti prirodan proces zatvaranja arterijskog duktusa nakon rođenja i on ostane otvoren. To se češće događa u prijevremeno rođene djece, ali je moguće i u djece rođene u predviđenom terminu. Po rođenju je tlak krvi u aorti četiri puta viši od tlaka u plućnoj arteriji. Ako arterjiski duktus ostane otvoren, zbog razlike u tlakovima nakon rođenja dio krvi iz aorte vraća se kroz otvoren arterijski duktus natrag u pluća (“lijevo-desno skretanje krvi”). Ta dodatna količina krvi opterećuje plućni krvotok i lijevu stranu srca.

Simptomi otvorenog arterijskog duktusa

Simptomi otvorenog arterijskog duktusa ovise o njegovoj veličini i količini krvi koja kroz njega prolazi. Otvoreni arterijski duktus često prate simptomi kao: ubrzano disanje, disanje s naporom, pojačano znojenje, zamaranje pri hranjenju, slabo tjelesno napredovanje i sklonost upalama dišnih puteva. Prijevremeno rođena djeca s otvorenim arterijskim duktusom često su ovisna o aparatu za disanje. Ako otvoreni arterijski duktus nije širok, ne mora uzrokovati nikakve simptome i može se otkriti samo prema srčanom šumu. Kada i ne pravi jasne smetnje, otvoreni arterijski duktus opasnost je za dijete jer ga čini podložnim za razvoj bakterijskog endokarditisa. To je za život opasna bakterijska upala unutarnje površine srca koja može ostaviti trajna oštećenja srčanih zalistaka.

Kako se dijagnosticira otvoreni arterijski duktus?

U donesene novorođenčadi na otvoren arterijski duktus upućuje tipičan šum iznad područja srca ili neki od prije spomenutih znakova (ubrzano ili otežano disanje, zamaranje pri hranjenju, lošije tjelesno napredovanje i dr. ). Dijete treba pregledati pedijatar kardiolog.

U nedonoščadi s otvorenim arterijskim duktusom, zbog male razlike u tlakovima između aorte i plućne arterije, tipičan šum otvorenog arterijskog duktusa ne mora biti izražen. Liječnik će posumnjati na otvoreni arterijski duktus ako nedonošče nakon rođenja pokazuje znake zatajenja srčane funkcije ili sporo uspostavlja funkciju dišnog sustava. Konačna se dijagnoza postavlja pregledom djetetova srca ultrazvukom (ehokardiografija). Ehokardiografija je potpuno bezbolna, a omogućuje liječniku da postavi točnu dijagnozu te ocijeni funkciju djetetova srca i stupanj opterećenosti dodatnom količinom krvi.

Liječenje otvorenoga arterijskog duktusa

Otvoreni arterijski duktus će se u neke prijevremeno rođene djece spontano zatvoriti tijekom prvog ili drugog tjedna života. Stoga ako dijete nije ugroženo, može se čekati spontano zatvaranje arterijskog duktusa. Ako otvoreni arterijski duktus pogoršava funkciju djetetova srca ili dišnog sustava ili spontano zatvaranje duktusa nije izgledno, nužno je duktus zatvoriti lijekovima ili kirurškim zahvatom.
Lijekovi koji potiču zatvaranje arterijskog duktusa su protuupalni lijekovi indometacin i ibuprofen. Primjenjuju se izravno u venski sustav djeteta. Oni koče stvaranje kemijskih tvari koje podržavaju otvorenost duktusa i tako potiču stezanje mišića u zidu duktusa. Oba lijeka su jednako učinkovita u zatvaranju arterijskog duktusa, ali ibuprofen uzrokuje manje neželjenih pojava. Primjenjuju se u bolnici, uz nadzor liječnika. Prije primjene ovih lijekova potrebno je načiniti laboratorijske pretrage. Ako postoji zapreka za primjenu ovih, lijekova duktus se zatvara kirurškim podvezivanjem, što je povezano s kirurškim komplikacijama.

Zatvaranje duktusa lijekovima je vrlo uspješno tijekom novorođenačke dobi. U veće djece rabi se kirurško zatvaranje duktusa ili zatvaranje duktusa postupkom intervencijske kateterizacije srca.

Prilikom postupka intervencijske kateterizacije srca, pacijent je uspavan. Putem dugačke tanke cjevčice (kateter) uvedene kroz preponsku krvnu žilu djeteta postavlja se medicinska spirala ili čep u otvoreni arterijski duktus i sprečava prolazak krvi kroz njega. Taj se postupak izvodi pod kontrolom rendgenskog uređaja, a dijete se otpušta iz bolnice sljedeći dan.

Kirurško zatvaranje arterijskog duktusa izvodi se putem reza načinjenog u lijevoj pazušnoj regiji. Može se obaviti u bilo kojoj dobi djeteta, a najčešće se rabi u nedonošene djece niske tjelesne mase kada je zatvaranje duktusa lijekovima neuspješno.

Tagovi: