Otvoren zub boli

Otvoren zub boli

Zub koji boli i uzroci

Zubobolja je najjača bol i teško otkloniva bol koju čovjek može osjetiti naročito ako se radi o otvorenom zubu. Uzroci otvorenosti zuba je neliječenje oboljelog zuba zbog karijesa, otpala plomba uslijed koje se stvorila upala. No uzroci zbog kojih zubi bole kad je zub otvoren mogu biti i bolesti zubnog mesa i upalni procesi na zubnom mesu. Puknuća i oštećenja zuba, te struganja i škrgutanja zubima također mogu dovesti do bolova u zubima. Kod otvorenog zuba može nastati apsces zuba što predstavlja gnojnu upalu zuba kada karijes i bakterije prodru do mekanog dijela zuba i nastane upalni proces.

Apsces ukoliko se ne liječi može dovesti do širenja infekcije putem krvotoka na cijeli organizam i može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice. Otvoren zub će prije ili kasnije odumrijeti a u šupljini se mogu nakupljati bakterije koje u odamrlom zubu mogu stvoriti apsces i jaku upalu praćenu jakom pulsirajućom boli koja je vrlo uporna, te nastankom gnojne vrećice koja može uzrokovati jake otekline lica i obraza, te natečenost vratnih limfnih čvorova.

Otvoren zub simptomi

Otvoren zub osim izrazite i oštre boli koja se javlja kod dodira zuba sa toplim ili hladnim, kod žvakanja i dodira hranom može imati i druge simptome. Moguće je da će se pojaviti otežano gutanje i bol kod zijevanja zbog upalnog procesa koji se razvio jer su bakterije razvile infekciju zuba. Zubobolja može biti izrazito jaka i neumorna, te niti jedna tableta koju ćete popiti neće niti ublažiti bol koju trpite, stoga pod hitno posjetite stomatologa.

Moguća je pojava otečenog zubnog mesa oko upaljenog zuba, a to može nastaviti i oticanjem obraza i lica. Upalni proces može biti vrlo opasan jer se može krvotokom proširiti u cijeli organizam, a naročito je bolan i upaljen otvoren zub opasan s infekcijom za srce u koje dolazi sva krv iz tijela.

Simptom koji se dalje može razviti je gnojni iscjedak, a to je znak da imate apsces zuba i da je odlazak specijalisti stomatologu neophodan i hitan. Upalni se proces otvorenog zuba mora hitno rješavati liječenjem kako bi se spriječile daljnje komplikacije i otklonila neizdrživa bol.

Kako riješiti zubobolju i otvoren zub

Zubobolja i otvoren zub se može riješiti jedino liječničkom intervencijom stomatologa jer ovaj specijalista može utvrditi točan uzrok vaše boli i otkloniti taj uzrok. Za prvu pomoć dok ne odete kod stomatologa pokušajte s ispiranjem toplom vodom, ne vrućom. Uzmite lijek za bolove a prije toga očistite zube četkicom ili koncem za zube kako bi otklonili ostatke hrane jer ostaci hrane pritišću upaljeno mjesto i uzrokuju dodatnu bol.

Ukoliko tablete za bolove ne djeluju, pomognite si s analgetikom koji ćete nanijeti na zubno meso, no to nemojte prečesto koristiti. Kod otečenosti obraza i lica možete staviti hladan oblog na lice, samo pazite da ne pothladite lice i da hladnoća ne dopre do zuba jer će vas tada još više boljeti otvoren zub koji je upaljen.

Bol koja traje dulje od dva dana, pojava groznice, crvene desni, gnojni iscjedak, otežano gutanje i otežano disanje znakovi su da hitno potražite pomoć stomatologa bez odgađanja jer vaša situacija zbog upaljnog otvorenog zuba se razbuktala.


Tagovi: