Otvaranje u trudnoći – simptomi

Otvaranje u trudnoći - simptomi

Otvaranje u trudnoći kao priprema za porod

Trudnoća koja u velikoj većini traje 9 mjeseci, otprilike 42 tjedna završava porodom, te se oko 37. tjedna žensko tijelo počinje pripremati za porod. Ginekolozi tokom trudnoće procjenjuju datum termina poroda prema datumu zadnje menstruacije, no kada će se porod točno dogoditi to se ne može unaprijed definirati osim ako se inducira porod zbog nekih zdravstvenih razloga.

Otvaranje u trudnoći je dobar znak kada je termin poroda procijenjen uskoro, a to potvrđuje i razina hormona u bebi što se prenosi u posteljicu do majčine krvi. Kroz krv hormoni dolaze u maternicu koja će iz opuštenog stanja prijeći u stanje kontrakcija, trudova. Otvaranje u trudnoći je završni dio priprema za porod a cjelokupni proces obuhvaća promjene koje se dešavaju paralelno s otvaranjem.

Prvo dolazi do sazrijevanja cerviksa koji se odvija u dvije faze, cerviks se treba prvo smekšati, te nakon toga mijenja poziciju u prednju i stanjuje se. Da bi se cerviks otvorio potrebno je da se stanji te postane kao papir. Istovremeno će trudovi gurati bebinu glavicu prema dolje i tako stanjivati cerviks, u tom procesu mozak stvara oksitocin koji jača trudove koji na kraju dovode do poroda.

Prerano otvaranje u trudnoći

Prerano otvaranje u trudnoći donosi rizik od pobačaja, prijevremenog poroda što nije dobro za bebu koja se nije dovoljno razvila. U situaciji kada se kod trudnice dogodi prerano otvaranje u trudnoći a još nije vrijeme za porod liječnici će preporučiti mirovanje, te čak i primjenu lijekova koji će spriječiti pobačaj. Prerano otvaranje ne mora značiti odmah da je nešto pošlo krivo, no svakako treba slučati savjet specijaliste jer trudnoća može biti potpuno zdrava i bez komplikacija ako se savjeta pridržavate.

Postoje slučajevi da se trudnice počnu otvarati oko 30. tog tjedna ili ranije, liječnik preporučuje strogo mirovanje, te na kraju trudnica rodi nakon određenog termina za porod. Stručnjaci prerano otvaranje dijele prema tjednima trudnoće, pa tako ako do preranog otvaranja dolazi do 22. tjedna to predstavlja prijeteći pobačaj, a ukoliko je trudnoća između 22. i 37. tjedna radi se o prijevremenom porođaju. Ukoliko trudnica u bilo kojem tjednu trudnoće osjeti kontrakcije, bolove, krvarenja treba se hitno obratiti svom liječniku koji prati trudnoću kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

Što kad izostane otvaranje u trudnoći pred porod

Lažni trudovi nisu ništa neobično pred kraj trudnoće, a razlikuju se od pravih po tome što su su nepravilni i nestaju kod promjene položaja tijela majke, u medicini se lažni trudovi nazivaju Braxton Hicksove kontrakcije. No što kada izostaje otvaranje u trudnoći a termin poroda je prošao. U takvim situacijama je moguće potaknuti porod, stručno se postupak naziva inducirani porod.

Inducirani porod će se procesuirati kada postoji neki zdravstveni problem bilo za bebu ili majku, puknuo je vodenjak, no otvaranje u trunoći je izostalo, odnosno nema trudova a termin je prošao. U takvim će se situacijama trudnicama umetati prostaglandinski gel u vaginu koi ima funkciju da omekša vrata maternice. Ovaj gel bi trebao potaknuti trudove.

Ukoliko izostaje otvaranje u trudnoći trudnicama se osim ovog gela može intravenozno dati hormon oksitocin, drip, u dozi koja je prilagođena individualnom slučaju. Drip će utjecati na stvaranje trudova koji će gurati bebinu glavicu prema cerviksu i na taj način postići otvaranje za porod bebe. Dužina poroda je individualna i nemoguće ju je predvidjeti.


Tagovi: