Osjetljiva koža, kako ju i s čime njegovati

Ljepota i zdravlje

Osjetljiva koža, kako ju i s čime njegovati

Osjetljiva koža i ostali tipovi kože

Koža je najveći ljudski organ te zahtjeva adekvatnu njegu. Njegovana koža uvelike pomaže vašem općem zdravlju, osjećaju zadovoljstva ali i izgledu. Pravilno njegovana koža učinit će da izgledate mlađe i vitalnije. Vaša koža je svakodnevno izložena različitim vanjskim atmosferskim uvjetima, a svi oni ostavljaju trag u većoj ili manjoj mjeri. Osjetljiva koža je posebice podložna vanjskim promjenama pa će iz tog razloga puno prije reagirati i potencijalno ostaviti neželjene tragove. Kako bi i vi saznali koji je za vas najbolji tretman za njegu, prvo je bitno ustvrditi kakav tip kože uopće imate.

Postoji nekoliko osnovnih kategorija u koje se koža svrstava, a to su normalna, mješovita, suha, masna i osjetljiva koža. Svaki tip je specifičan i drugačije reagira na vanjske uvjete i proizvode za njegu. Upravo zato je najbitnije za početak ustvrditi koji tip kože vi imate kako bi se mogli informirati što je najbolje izbjegavati i koj tip proizvoda vam može pomoći

Osjetljiva koža i kako prepoznati vaš tip kože

Kako bi i vi ustvrdili koji tip kože imate, dovoljno je da saznate kako koji tip kože reagira. Normalna koža je karakteristična po tome što ima minimum nepravilnosti, ne smatra ju se niti previše masnom niti suhom te nema znatnije vidljive pore. Osobe koje imaju mješoviti tip kože najčešće imaju kombinaciju normalne i masne kože.

To je najviše evidentno na licu te će stoga nos, čelo i brada (takozvana T-zona) biti masniji, dok će na ostatku lica biti normalna koža. Masni tip kože karakterizira sjajniji izgled, proširene pore i nepravilnosti poput prištića ili mitesera. Suhi tip kože najlakše se raspoznaje po čestom ljuštenju te određenoj grubosti na dodir. Osjetljiva koža također može biti suha no nije pravilo. Osjetljiva koža se najlakše raspoznaje po reakcijama koje imate na različite uvjete. Reakcije su najčešće pečenje, crvenilo, svrbež ili suhoća. Ako i vi imate takve reakcije, bitno je pronaći pravilne proizvode za njegu koje vam neće dodatno naškoditi.

Osjetljiva koža i kako se njeguje

Bez obzira na to kakav tip kože imate, postoje neka univerzalna pravila za njegu kojih se svatko može pridržavati. Za što zdraviju kožu lica, uvedite si naviku svakodnevnog čišćenja i mazanja lica. Najbolja praksa je ujutro očistiti lice od bilo kakvih nečistoća te nakon toga nanijeti hidratantnu kremu. Za najbolje rezultate, isti postupak ponovite i navečer.

Za ljude kojima je osjetljiva koža problem, bitno je pripaziti na preparate koje kupujete. Preporučuje se uzimanje proizvoda koji imaju čim manje sastojaka, a idealno je ako se radi o prirodnim, hipoalergenskim proizvodima koji u sebi ne sadrže mirise niti alkohol. Takvi proizvodi će najčešće biti ponešto skuplji jer se teže proizvode no svakako su vrijedni toga. Vaša osjetljiva koža biti će vam zahvalna jer uz prave proizvode više neće biti iritacije niti crvenila. Briga o koži ne mora biti zahtjevna niti naporna jer već uz malo njege i pažnje možete postići izvrsne rezultate te dobiti izgled kakav ste oduvijek htjeli.

Tagovi: