Osjećaj knedle u grlu – štitnjača, uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Osjećaj knedle u grlu - štitnjača, uzrok i liječenje

Što je osjećaj knedle u grlu

Mnogi ljudi imaju osjećaj knedle u grlu kada govore o problemima sa štitnjačom. Koja je funkcija štitnjače? Što uzrokuje probleme u njenom radu i koji su simptomi? Štitnjača se nalazi u prednjem dijelu vrata i svojim oblikom podsjeća na leptira. Kada ne radi dobro, nema promjena na dodir, ali ako postoje određeni problemi, može se primijetiti da je povećana. Štitnjača proizvodi hormone trijodtironin i tiroksin, čija je funkcija regulacija metabolizma i funkcija vitalnih organa kao što su mozak, srce, jetra i bubrezi.

Ovo je jedna od najvažnijih žlijezda u ljudskom tijelu koja je odgovorna za postizanje ravnoteže, emocionalnu kontrolu, koncentraciju, raspoloženje i mnoge druge tjelesne funkcije. Utječe na rast i razvoj djece i adolescenata, održavanje optimalne tjelesne težine, reguliranje menstrualnog ciklusa, plodnost. Osjećaj knedle u grlu može biti pokazatelj da se štitnjača promijenila. Stoga svaka promjena u radu štitnjače značajno utječe na kvalitetu života. Problemi sa štitnjačom pogađaju ljude svih dobnih skupina, no najčešće se razvija nakon 40. godine života.

Osjećaj knedle u grlu – uzrok i simptomi

Nelagoda i osjećaj knedle u grlu jedan su od čestih simptoma da štitnjača ne radi dobro. Problemi sa štitnjačom izraz su zdravstvenog stanja koje ukazuje da ne proizvodi količinu hormona. Kada štitnjača proizvodi previše hormona tada tijelo koristi vrlo brzu energiju. Kada dođe do brzog iscrpljivanja energije, ubrzava se rad srca, utječe na mršavljenje i daje osjećaj nervoze. No, s druge strane, ako štitnjača proizvodi premalo hormona, može se osjetiti umor, anksiozni poremećaj, debljanje, umor.

Povećana žlijezda također uključuje male kvržice koje su nevidljive golim okom, ali predstavljaju opasnost za zdravlje osobe. U štitnjači se možu pojaviti vidljiva kvržica na prednjoj strani vrata, koja ne uzrokuje bol, ali je uočljiva kada osoba proguta hranu. Koji su uzroci čvorova u štitnjači? Čvorovi štitnjače u većini slučajeva nisu kancerogeni, mogu biti ispunjeni tekućinom ili su čvrsti, a veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Javljaju se u gotovo 50% populacije. Ovo je očit znak da postoji problem sa štitnjačom i stoga se javlja osjećaj knedle u grlu.

Kako liječiti osjećaj knedle u grlu

Kako se liječi osjećaj knedle u grlu? Čvorovi su benigni u 90% slučajeva. Poremećaj rada štitnjače može se pojaviti u bilo kojoj dobnoj skupini, zbog čega je važna primarna prevencija, ali i mjere rada štitnjače, jer omogućuje rano otkrivanje problema. Značajno su češći kod žena, a učestalost im se povećava s godinama. Što učiniti kada se pojavi osjećaj knedle u grlu? Ako imate neki od simptoma, važno je otići specijalisti koji će postaviti ispravnu dijagnozu i utvrditi što je glavni uzrok promjena na štitnjači. Liječenje i tretmani ovisit će o uzroku ili vrsti poremećaja.

Bez odgovarajuće njege, poremećaj štitnjače može utjecati na zdravlje osobe. Rizici od razvoja drugih bolesti su brojni, na primjer, anemija, depresija, osteoporoza i moždani udar. Od 40. godine života na dalje treba redovito pregledavati štitnjaču. Ako postoji sumnja na probleme sa štitnjačom, treba otići endokrinologu koji će na temelju pretraga dijagnosticirati stanje i odrediti odgovarajući tretman.

Tagovi: