Osip zbog vrućine – Kako liječiti upalu i osip koji nastaju zbog upale znojnica

Osip zbog vrućine - Kako liječiti upalu i osip koji nastaju zbog upale znojnica

Osip zbog vrućine – uzrok

Osip od vrućine je stanje kože koje se javlja kada znojne žlijezde postanu blokirane, što uzrokuje iritaciju i osip, a najčešće se javlja tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Uzrok osipa od vrućine je blokada znojnih kanala. Kada se tijelo pregrije, znojne žlijezde se aktiviraju kako bi se ohladilo. Međutim, ako su znojni kanali blokirani, znoj ne može isparavati s površine kože, što može dovesti do iritacije i osipa. Blokade se obično javljaju kada su znojne žlijezde preopterećene ili začepljene odjećom, kreme ili drugih tvari koje se nanose na kožu. Ovisno o težini stanja osipa, on može biti lokaliziran na određenim dijelovima tijela ili se može proširiti na veće površine. Prevencija osipa uključuje nošenje lagane i prozračne odjeće, izbjegavanje prekomjerne izloženosti vrućini i vlažnosti, te redovito tuširanje kako bi se očistile znojne žlijezde i spriječila blokada. Također je bitno izbjegavati uporabu teških i masnih krema koje bi mogle dodatno začepiti znojne kanale.

Osip zbog vrućine – simptomi

Osip se manifestira kao sitni crveni prištići ili plikovi na koži. Mogu biti različitih veličina i mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela, osobito na područjima sklonim znojenju. Uz pojavu osipa na koži, često se pojavljuje i svrbež ili peckanje kože. Ovi simptomi mogu biti blagi ili intenzivni, ovisno o težini iritacije. Pogođena područja kože mogu biti crvena i upaljena. Osobe s osipom od vrućine često osjećaju nelagodu ili iritaciju na zahvaćenim područjima kože. Naravno, ne bude se kod svake osobe pojavili isti simptomi, jer oni mogu varirati od osobe do osobe te da se stanje može razvijati različitom brzinom i intenzitetom. U nekim slučajevima, osip može biti popraćen i drugim simptomima poput blagog povišenja tjelesne temperature ili opće nelagode. Ako primijetite bilo kakve neobične promjene na koži ili ako osjetite nelagodu, pogotovo nakon dugotrajnog izlaganja suncu, veoma je bitno konzultirati se s liječnikom radi potvrde dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Osip zbog vrućine – liječenje

Osip od vrućine obično ne zahtijeva specifično liječenje jer će simptomi nestati sami od sebe nakon što se koža ohladi i osuši. Međutim, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili simptome i nelagodu. Koristite hladne obloge ili tuširanje hladnom vodom kako biste ohladili kožu i smanjili upalu. Nakon tuširanja, nježno obrišite kožu mekanim ručnikom kako biste uklonili preostalu vlagu. Izlaganje kože zraku pomaže u sušenju i sprječava daljnje začepljenje znojnih žlijezda. Nosite laganu, prozračnu odjeću od prirodnih materijala poput pamuka ili lanenog platna koja omogućava koži da diše i smanjuje rizik od daljnjeg iritiranja kože. Izbjegavajte aktivnosti koje bi mogle potaknuti dodatno znojenje. Također izbjegavajte korištenje proizvoda koji bi mogli iritirati kožu, poput parfema ili losiona. Ako osip uzrokuje jak svrbež ili nelagodu, možete koristiti umirujuće kreme ili losione koji sadrže sastojke poput aloe vere kako biste smirili iritiranu kožu. Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju i održali normalnu funkciju znojnih žlijezda.


Tagovi: