Omega 3 masne kiseline – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Omega 3 masne kiseline - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Omega 3 masne kiseline kako djeluju

Omega 3 masne kiseline koje se dobivaju iz ribljeg ulja obogaćene vitaminom E ne proizvode se u ljudskom tijelu, a s obzirom da su neophodne potrebno ih je unositi u ljudski organizam putem prehrane i dodacima prehrani.

Omega 3 masne kiseline su vrlo djelotvorne kod prevencija bolesti krvožilnog sustava i bolesti srca, te značajno utječu na imunosustav, cirkulaciju i opskrbljuju stanice kisikom. Također, omega 3 masti utječu na način da snižavaju trigliceride te na taj način čine krvožilni sustav ljudskog organizma zdravim i poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz ljudsko tijelo.

Također, pozitivno utječu i na očuvanje mozga jer ga opskrbljuju dovoljnom količinom krvi i kisikom te zapravo povoljno utječu na prevenciju od demencija, Alzheimerove bolesti, povoljno utječu na kognitivne sposobnosti mozga. Samim time povoljno djeluju i na druge psihološke probleme koje su povezane sa mozgom kao što su depresija, anksioznost, poremećaj koncentracije i slično. Ove masne kiseline izuzetno su važne za rast i razvoj, a povoljno djeluju i kao protuupalno sredstvo te imaju pozitivna učinak u liječenju malignih bolesti.

Omega 3 masne kiseline koje su nuspojave

Omega 3 masne kiseline ukoliko se konzumiraju u prevelikim količinama dulje vrijeme mogu imati nuspojave u smislu da oslobađaju slobodne radikale u organizmu pa u tom procesu oni mogu postati štetni za ljudski organizam. Stoga se preporučuje osobama koje koriste Omega 3 masne kiseline u većim količinama da istovremeno u svoju prehranu uključe i antioksidanse.

Moguće nuspojave su i visoki šećer u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa jer ove kiseline potiču proizvodnju glukoze. Krvarenje je sljedeća nuspojava prevelikih doza ovih masnih kiselina, krvarenje desni, krvarenje iz nosa, te se uvijek savjetuje prije operacija da se prestane sa uzimanjem Omega 3 kiselina. Nizak krvni tlak je dodatna nuspojava, iako bezopasna, ipak nije preporučljivo za ljude koji već imaju nizak krvni tlak.

Proljev se također može javiti kod prevelikih količina, kao i nadutost i mučnina, ali i kiseli refluks nelagode u želucu zbog visokog udjela masti. Kao nuspojava može se pojaviti i moždani udar zbog ruptura slabih krvnih žila. S obzirom da su Omega 3 masti bogate i vitaminom A može doći do avitaminoze ovim vitaminom ako se konzumira u većim količinama pa može doći do vrtoglavica, bolova u zglobovima, iritacije kože. Nesanica se može pojaviti kod nekih osoba iako Omega 3 masti poboljšavaju kvalitetu sna.

Omega 3 masne kiseline kakva su iskustva i cijene

Omega 3 masne kiseline kao i kod svih vitamina i minerala treba pažljivo dozirati i držati se dnevne preporučene količine prilikom unosa. Omega 3 masti se u organizam mogu unositi putem dodataka prehrani, ali i sa hranjivim namirnicama koje su bogate Omega 3 mastima kao što su ribe, plodovi mora, orašasti plodovi, soja.

Iskustva govore da su plava riba, tuna, skuša, srdela, inćuni uz plodove mora izvrstan izvor Omega 3 masne kiseline, a haringa, losos i Kril imaju vrlo visok udio Omega 3 masti. Naravno koncentrirana riblja ulja bogatija su sadržajem Omega 3 masti, a preporučena dnevna doza je 250 do 500 miligrama dnevno kombiniranog sadržaja DHA i EPA, pa za mjeru jedna mala žličica ribljeg ulja teži 1,300 mg a dozvoljena dnevna doza je 1,000 mg. To bi značilo iz iskustva ljudi koji su koristili koncentrat da je dnevna doza potrebna za zdravlje manje od jedne male žličice koncentriranog riblje ulja.

No, ukoliko se odlučite na dodatak prehrani najbolje je da Omega 3 masti konzumirate kroz kapsule jer na taj način nećete prekoračiti dnevnu dozvoljenu dozu, a korisnici preporučuju kapsule kao vrlo praktične i cjenovno od 125 kuna vrlo prihvatljive jer su pakiranja dostatna za mjesec dana korištenja.

Tagovi: