Oleovit d3 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Oleovit d3 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Oleovit d3

Lijek Oleovit d3 u obliku kapi je namijenjen nadomještanju nedostatka vitamina D3, kolekalciferol, koji se inače prirodnim putem stvara izlaganjem UV svjetlu, sunčevom svjetlu, ali i nastaje apsorbiranjem iz probavnog sustava uz pomoć žuči. Ukoliko je smanjen unos lipida u tijelo smanjuje se i apsorpcija vitamina D.

Oleovit d3 će se primjenjivati i kod djece kada postoji nedostatak vitamina D kako bi se spriječilo razvijanje rahitisa, te kod odraslih u liječenju osteoporoze kod kojih također nedostaje vitamina D u organizmu.

Međutim potreban je oprez prilikom uzimanja ovog lijeka naročito ako postoji alergija na sastojke lijeka, također ako postoje povećane razine kalcija u krvi, poremećaj u radu bubrega i jetre, ukoliko postoje bubrežni kamenci, zdravstveno stanje kod kojeg postoji težak slučaj otvrdnjavanja arterija, arterioskleroza, te ukoliko postoji višak vitamina D u organizmu. Kod poremećaja rada bubrega tijelo neće moći iskoristiti sastojke lijeka te može doći do kalcifikacije mekog tkiva, te je potrebno pratiti razinu kalcija i fosfata u krvi.

Nuspojave lijeka Oleovit d3

Nuspojave u terapiji lijekom Oleovit d3 se mogu pojaviti kada bubrežna funkcija ne radi na normalan način pa se ne može iskoristiti vitamin D niti apsorbirati u tijelo, pa može doći do prekomjerne doze vitamina D. U kombinaciji sa nekim drugim lijekovima može doći do komplikacija, tako na primjer lijekovi koji se koriste za srčane glikoze mogu povećati razinu kalcija u krvi što može dovesti do srčanih aritmija. Zatim lijekovi za epilepsiju mogu pojačati potrebu za vitaminom D što može dovesti do hipervitaminoza vitaminom D. Potreba za ovim lijekom nastaje kada osoba nije dugo imala fizičkih aktivnosti, odnosno dugo leži u krevetu pa se apsorpcija vitamina D poremetila, lijek Oleovit d3 može pomoći.

Nuspojave se mogu pojaviti u slučaju predoziranja, hipervitaminoza i povećanjem kalcija u krvi, hiperkalcemija, pa se mogu javiti simptomi kao što su glavobolja, mišićne slabosti, pareze, pojačani urin, povraćanja, konstipacija, srčane aritmije, te kalcifikacije mekih tkiva. Nuspojave se mogu pojaviti i u obliku probavnih problema, proljeva, povraćanja, mučnina, a kod djece poremećaji u rastu.

Iskustva u terapiji lijekom Oleovit d3

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Oleovit d3 mogu posvjedočiti o poremećaju metabolizma kada se razina kalcija povećala u krvi i urinu, a kod nekih su se pojavili i probavni problemi.

Vitamin D ima važnu ulogu u organizmu jer pomaže u apsorpciji kalcija i fosfora, te sudjeluje u prenošenu živčanih signala od središnjeg živčanog sustava kroz cijelo tijelo. Ulogu ima i kod zgrušavanja krvi i utječe na pravilan rad srca, stoga je izuzetno važno da tijelo dobiva dovoljne količine ovog vitamina, a ako to nije moguće prirodnim putem lijek Oleovit d3 će to omogućiti. Mnoge osobe iz svog iskustva mogu posvjedočiti o velikoj koristi ovog lijeka u situacijama kada im u organizmu nije bilo dovoljno vitamina D. Naročito tokom zimskih mjeseci kada općenito svi boravimo manje izvan domova pa smo i manje izloženi suncu i više pokriveni odjećom potrebno je nadomjestiti vitamin D kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati, pa je ovaj nadomjestak prirodno stvorenom vitaminu D odlična supstitucija. Ovaj lijek se izdaje na recept jer je koncentracija vitamina D, pa ga nije moguće kupiti u ljekarni bez recepta.


Tagovi: