Off page seo optimizacija

Tech

Off page seo optimizacija

Off page seo optimizacija svrha i definicija

Off page seo optimizacija je dio cijelog procesa optimizacije web stranice kojem se može pristupiti nakon što je web stranica dobro postavljena u on page dijelu seo optimizacije. Pojednostavljeno rečeno off page seo optimizacija je kreiranje mreže linkova i prepoznatljivih citata izvan web stranice na koju želite privući veliki broj posjetitelja, povećati rang stranice u tražilici, te povećati page range vaše stranice.

Ukoliko se putem linka ili citata vaša web stranica navodi na velikom broju drugih stranica svakako će čitatelji kroz veliki broj drugih stranica doći do vaše stranice. Međutim, količina i ne osigurava kvalitetu što je izuzetno bitno u ovom dijelu seo optimizacije. Ako se vaša stranica putem linka spominje na nekoj drugoj stranici koja sadržajno nema nikakve veze sa vašom stranicom, čitatelji sigurno neće biti zainteresirani otvarati vaš link na temu koja ih ne zanima.

Kvaliteta off page optimizacije se sastoji da linkovi vaše stranice budu spomenuti u tekstu druge web stranice koja je sadržajno povezana sa vašom, da ta stranica ima veliku posjećenost, time je ona visoko rangirana, da ta stranica ima važnost u djelatnosti kojoj se i vi bavite tipa neke strukovne web stranice.

Dobro organizirana off page optimizacija jednom postavljena ne znači da se ne treba mijenjati i stalno nadograđivati, upravo suprotno, kako se mijenjaju stranice na kojima se nalaze linkovi do vaše stranice tako je potrebno kontinuirano pratiti aktivnost i atraktivnost tih drugih stranica. Osim drugih web stranica, blogovi i društvene mreže također su savršeni za umetanje vaših linkova, čak iako najpoznatije tražilice u indeksiranje i rangiranje ne uključuju društvene mreže. Međutim, putem društvenih mreža korisnici će zanimljiv sadržaj dijeliti na svojim profilima i posjećivati vašu web stranicu, a povećani broj posjeta će imati utjecaja i na rangiranje kod neke tražilice.

Osigurajte svojim klijentima SEO rezultate?

Kontaktirajte nas za suradnju.

Za agencije koje prepoznaju partnera!

Off page seo optimizacija kako je dobro provesti

Kako biste ostvarili osnovne ciljeve kod off page seo optimizacija postizanje većeg broja posjetitelja, bolji domain rating koji je numeriran od 1 do 100 unutar sustava za rangiranje, te samo povećanje ranga unutar SERP-a odnosno tražilice potrebno je postaviti dobru strategiju kojom ćete to postići. Cilj je povećati broj posjetitelja koji će doći na vašu stranicu, zadržati se na vašoj stranici, preporučiti je svojim prijateljima na način da podijele link ili naziv stranice, te još važnije da se čitatelji vrate na vašu stranicu kad im je ponovo potreban proizvod ili informacija koju nudite.

Plasiranje linkova i prepoznatljivih citata potrebno je odraditi kvalitetno. To znači da ukoliko se vaši linkovi i citati nalaze na stranicama koje se bave tematikom vaše djelatnosti imaju težinu i veći značaj nego da se vaši linkovi pojave na stranicama koje nemaju nikakve veze sa vašom tematikom. Ukoliko ste povezani sa nekom web stranicom koja već ima izgrađen autoritet domene i autoritet te stranice, svakako će to biti pun pogodak za izgradnju off page seo optimizacija procesa za vašu web stranicu.

Povjerenje čitatelja i korisnika interneta se može brzo pridobiti, međutim još i brže izgubiti. Stoga, bez dobre strategije on page optimizacije, uzaludan je svaki trud uložen u off page optimizaciju. Povjerenje čitatelja se stječe i brzinom rada stranica, jer uobičajeno čitatelj će se zadržati tri do pet sekundi te ukoliko u to vrijeme nije dobio traženo brzo će otići dalje. Potrebno je stoga pratiti i taj tehnički dio stranica gdje se vaše povratne poveznice ili backlink-ovi, kao i citati u obliku prepoznatljivosti vašeg branda nalaze.

Off page seo optimizacija na što treba pripaziti

Obratite pažnju i da ne koristite automatizirane web stranice ili stranice koje su klasificirane kao neželjene jer će vam povezivanje sa ovakvim stranicama donijeti više štete nego koristi, te dovesti do nižeg rangiranja vaše stranice i gubitak potencijalnih korisnika. Jednako tako vaša web stranica dobiva na važnosti prilikom rangiranja ukoliko je preporučena od strane web stranica koje već imaju visoki rang. Dakle, pripazite tko koristi vaše linkove i citate jer to itekako utječe i izuzetno je bitno kod off page seo optimizacija.

Sljedeće na što trebate obratiti pažnju su tekstovi sidrenja, u engleskom Anchor text na drugim web stranicama. Ukoliko druge stranice koriste ovaj sistem korištenja ključnih riječi kao poveznicu, link do vaše stranice onda je bitno da taj tekst doista i sadržava ključne riječi, odnosno citate kojima će se promovirati vaš brand i koji će zaintrigirati čitatelja da otvori link i dođe do vaše stranice na kojoj će dobiti više informacija i proizvoda koji mu trebaju. Nikako se nemojte koristiti tekstovima “više informacija. ” ili “pročitajte. ” jer čitatelji takve linkove gledaju sa nepovjerenjem.

Kod off page seo optimizacija potrebno je obratiti pažnju i na follow odnosno slijed linkova, jer ukoliko je na domeni određeno da se linkovi ne slijede “no follow” tada link nema svoju svrhu da dovede do vaše stranice, domena web stranice na kojoj se nalaze vaši linkovi i citati trebaju imati slobodan protok uz oznaku “do follow”.
Tagovi:

Osigurajte svojim klijentima SEO rezultate?

Kontaktirajte nas za suradnju.

Za agencije koje prepoznaju partnera!