Obrezivanje kod djece i odraslih – kako i zašto se radi

Ljepota i zdravlje

Obrezivanje kod djece i odraslih - kako i zašto se radi

Zašto se radi obrezivanje kod djece i odraslih?

Obrezivanje kod djece i odraslih je vjerski ili kulturni ritual za mnoge židovske i islamske obitelji, kao i za određena aboridžinska plemena u Africi i Australiji. Obrezivanje može biti i stvar obiteljske tradicije, osobne higijene ili preventivne zdravstvene skrbi. Ponekad postoji medicinska potreba za obrezivanje, kao kada je kožica previše čvrsta da bi se povukla preko glavića. U drugim slučajevima, osobito u dijelovima Afrike, preporučuje se obrezivanje starijim dječacima ili muškarcima kako bi se smanjio rizik od određenih spolno prenosivih infekcija.

Obrezivanje može imati različite zdravstvene prednosti, što uključuje lakše održavanje higijene i čistoću penisa, smanjen je rizik od infekcija mokraćnog sustava, smanjen rizik od spolno prenosivih infekcija, manje problema s penisom kao i smanjen rizik od raka penisa. Obrezivanje kod djece i odraslih ne utječe na plodnost, niti se općenito smatra da obrezivanje pojačava ili umanjuje seksualno zadovoljstvo muškaraca ili njihovih partnera. No, kod prijevremeno rođene muške djece se ne preporučuje obrezivanje jer im je potrebna intenzivna medicinska njega.

Kako se radi obrezivanje kod djece i odraslih?

Prije obrezivanje kod djece i odraslih također, liječnik će objasniti rizike i prednosti postupka. Bez obzira planirate li obrezati svog sina ili obrezati samoga sebe, u većini slučajeva morati ćete potpisati pristanak za postupak. Obrezivanje novorođenčeta se uglavnom radi u bolnicama i to obično unutar 10 dana nakon rođenja.

Za obrezivanje novorođenčeta, vaš će sin ležati na leđima sa sputanim rukama i nogama. Nakon čišćenja penisa i okolnog područja, anestetik će se ubrizgati u bazu penisa ili nanijeti na penis kao krema. Na penis će se pričvrstiti posebna stezaljka ili plastični prsten, a kožica će biti uklonjena. Nakon toga, penis će biti prekriven mašću, kao što je lokalni antibiotik ili vazelin, i lagano omotan gazom. Postupak općenito traje oko 10 minuta. Obrezivanje kod djece i odraslih je slično. Međutim, postupak će se možda trebati obaviti u općoj anesteziji, oporavak može potrajati dulje, a rizik od komplikacija može biti veći kada se radi kasnije u životu.

Poslije obrezivanje kod djece i odraslih

Obrezivanje kod djece i odraslih ima i tretman poslije obrezivanja dok penis zacjeljuje. Obično je potrebno sedam do 10 dana da penis u potpunosti zacijeli. Vjerojatno će u početku biti vrh penisa bolan, te penis može izgledati crveno, natečeno te imati modrice po sebi. Možda ćete primijetiti i malu količinu žute tekućine na vrhu penisa. Ako je vaše novorođenče bude nervozan dok anestetik nestaje, nježno ga držite te pazite da izbjegnete pritisak na penis. Možete najnormalnije prati penis dok zacjeljuje.

Za novorođenčad mijenjajte zavoj pri svakoj promjeni pelena i nanesite mrvicu vazelina na vrh penisa kako se ne bi lijepio za pelenu. Često mijenjajte pelenu i pazite da je pelena dobro pričvršćena. Ako je stavljen plastični prsten umjesto zavoja, on će otpasti sam od sebe, obično unutar otprilike tjedan dana. Nakon što penis zacijeli, operite ga sapunom i vodom tijekom normalnog kupanja. I kod obrezivanje kod djece i odraslih se mogu pojaviti neki problemi, ali jako rijetko. Ukoliko primijetite da se mokrenje se ne nastavlja unutar 12 sati od obrezivanja, imate stalno krvarenje, curi drenaža neugodnog mirisa s vrha penisa ili plastični prsten ostaje na mjestu dva tjedna nakon obrezivanja, tada se obratite svome liječniku.

Tagovi: