Nplate – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nplate - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nplate - primjena i djelovanje

Nplate je lijek koji se koristi u terapiji imuno trombocitopenije, a to je stanje s niskim brojem trombocita odnosno krvnih pločica u krvi. Nplate se koristi za liječenje odraslih pacijenata s kroničnom imunomedijiranom trombocitopenijskom purpurom, ili skraćeno ITP. ITP je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav tijela napada i uništava trombocite, što dovodi do smanjenog broja trombocita u krvi. Lijek djeluje povećanjem broja trombocita u krvi kako bi se smanjio rizik od krvarenja. Lijek se također koristi za liječenje odraslih pacijenata s kroničnom hepatitisom C koji imaju trombocitopeniju i planiraju podvrgnuti postupku koji može povećati rizik od krvarenja, kao što je biopsija jetre. Djelovanje lijeka temelji se na poticanju koštane srži da proizvodi više trombocita. Romiplostim djeluje vezanjem na trombopoetinski receptor, potičući stvaranje i sazrijevanje trombocita, što potom rezultira s povećanjem broja trombocita u krvi, čime se poboljšava koagulacija i smanjuje rizik od krvarenja. Lijek se uzima prema uputama liječnika i ne smije se naglo prekidati terapija ili mijenjati doza.

Nplate - upute i nuspojave

Nplate se primjenjuje kao injekcija koja se daje pod kožu, odnosno subkutano. Doziranje ovisi o individualnim potrebama i stanju pacijenta te će ga odrediti liječnik. Uobičajeno se doza postupno prilagođava kako bi se postigao optimalni učinak na povećanje broja trombocita. Liječnik će pratiti krvne pretrage kako bi procijenio odgovor na terapiju i prilagodio dozu prema potrebi. Kao i drugi lijekovi, tako i Nplate može kod nekih pacijenata uzrokovati nuspojave. Nuspojave mogu varirati od osobe do osobe. Neki od mogućih nuspojava su povećanje rizika od krvnih ugrušaka što može uzrokovati moždani udar, srčani udar i vensku tromboemboliju, povećanje rizika od krvarenja iz nosa, krvarenje desni, pojava modrica i krvarenje gastrointestinalnog trakta, te glavobolja, umor, mučnina, bolovi u zglobovima, mišićima i trbuhu, promjene u okusu, osip, vrtoglavica i poteškoće s disanjem. Ako primijetite neke od ovih gore navedenih simptoma ili nuspojava, obavezno obavijestite svojeg liječnika o tome za vrijeme primjene ovog lijeka.

Nplate - cijena i iskustva

Nplate sadrži djelatnu tvar romiplostim. Ostali sastojci koji se nalaze u prašku su manitol, saharoza, L histidin, kloridna kiselina i polisorbat. Otapalo sadrži vodu za injekciju. Nplate je bijeli prašak za otopinu za injekciju koji dolazi u jednodoznoj staklenoj bočici od 5 mililitra. Lijek dolazi u pakiranju od 1 ili 4 pakiranja. Svako pakiranje sadrži 1 bočicu od 250 ili 500 mikrograma romiplostima, 1 napunjenu štrcaljku koja sadrži u sebi 0,72 ili 1,2 mililitra vode za injekciju, 1 klip za napunjenu štrcaljku, 1 sterilnu štrcaljku od 1 mililitar, 1 sterilni nastavak za bočicu, 1 sterilnu iglu i 4 vatice koje su natopljene alkoholom. Rok trajanja lijeka je 5 godina. Lijek čuvajte u hladnjaku na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijeva. Lijek čuvajte u njegovom originalnom pakiranju zbog zaštite od svjetlosti. Lijek se izdaje na recept, te dolazi po odličnoj cijeni. Iskustva drugih pacijenata koji su do sada isprobali lijek su veoma pozitivna.


Tagovi: