Novavax cjepivo – simptomi i zaštita

Ljepota i zdravlje

Novavax cjepivo - simptomi i zaštita

Novavax je novo, peto po redu cjepivo protiv korone

Europska agencija za lijekove (EMA) ga je odobrila, klinička ispitivanja su završena i pokazala da je novo cjepivo sigurno za sve osobe od 18 godina nadalje. Novavax je novo, peto po redu cjepivo protiv korone, ono je možda prilika skepticima koji nisu vjerovali ranijim cjepivima zbog brzine odobrenja, da promijene mišljenje i cijepe se. Klinička ispitivanja su provedena u Meksiku i Ujedinjenom kraljevstvu, a rezultati pokazuju da je njegova djelotvornost vrlo visokih 90%, sa umjerenim i blagim nuspojavama.

Novavax cjepivo se naročito preporučuje pacijentima koji su zaraženi Omikron sojem korone. Ovo novo cjepivo se također primjenjuje u dvije doze uz obavezan vremenski od tri tjedna između prvog i drugog cijepljenja. Distribucija prvih doza naručiteljima kreće tek u siječnju iako su svi sporazumi potpisani prije godinu dana, u prosincu 2020 godine, zbog strogih regulatornih pravila se sve otegnulo i masovnije cijepljenje ovim novim cjepivom će biti moguće tek u siječnju 2022 godine.

Novavax je prvo proteinsko cjepivo protiv korone

Dosadašnja cjepiva za koronu su vektorska, kao što je AstraZeneca ili na temelju mRNA, kao što su Pfizer i Moderna, ovo je prvo, potpuno drugačije cjepivo protiv korone. Novavax je prvo proteinsko cjepivo protiv korone, ono cilja protein 5 kojeg i korona napada i kroz njega ulazi u ljudsko tijelo i brzo se replicira i širi. Cjepivo na bazi proteina 5 osnažuje imunosni odgovor tijela u obrani od infekcije, direktno potičući tijelo da se brani od korona zaraze.

Novavax cjepivo je napravljen slično kao i cjepiva za hepatitis B ili hripavac, s tim da je u pročišćeni protein 5 ubačen i pojačivač koji odmah alarmira imunosni sustav da se brani od infekcije. Ovo cjepivo priprema tijelo na obranu od zaraze proizvodeći antitijela koja napadaju virus. Tijelo će nakon cijepljenja prepoznati, prihvatiti i replicirati protein 5, a imuni sustav će ga zapamtiti pa bi zaštita od korone mogla trajati i dulje od predviđenog vremena.

Novavax cjepivo omogućuje prirodnu obranu od korona zaraze

Protein 5 je laboratorijski uzgojen i pročišćen šiljak korona virusa. Kada virus uđe u tijelo cijepljene osobe naići će na prirodnu imunosnu obranu cijepljene osobe, jer je tijelo unosom proteina 5 već razvilo antitijela koja odmah prepoznaju virus i napadaju ga. Novavax cjepivo omogućuje prirodnu obranu od korona zaraze, što znači da mala, fragmentarna zaraza, samo jednim proteinom šiljka, potiče proizvodnju antitijela i kada korona infekcija dođe, antitijela kreću odmah u napad.

O nuspojavama novog cjepiva se zna onoliko koliko su pokazale kontrolne skupine u provedenim kliničkim ispitivanjima. Iako sve preporuke govore da je novavax sigurno cjepivo sa blagim do umjerenim nuspojavama, tek u masovnijoj primjeni cjepiva će se saznati više o nuspojavama, zato i liječnici i cijepljene osobe trebaju savjesno prijavljivati i bilježiti moguće nuspojave. U svakom slučaju je dobro da se pojavila alternativa postojećim cjepivima jer se korona zaraza i novi njezini sojevi i dalje poput požara šire svijetom.

Tagovi: