Nizak tlak – uzrok, simptomi, liječenje

Nizak tlak - uzrok, simptomi, liječenje

Nizak tlak uzroci

Nizak tlak se u medicini naziva hipotenzija, iako nije opasan poput visokog krvnog tlaka i nizak krvni tlak može biti opasan jer kod niskog krvnog tlaka mozak ne dobiva dovoljnu količinu krvi. Nizak tlak se smatra kada je sistolički krvni tlak 90 mmHg ili manje, a dijastolički 60 mmHg ili manje. Nizak krvni tlak se može liječiti i regulirati međutim potrebno je dijagnosticirati točan uzrok niskog tlaka.

Uzroci koji dovode do niskog krvnog tlaka su trudnoća što je normalno za ovo stanje, zatim uzroci mogu biti poremećaji u radu srca poput bradikardija, zatajenja srca ili problemi sa srčanim zaliscima. Mogući uzroci niskog krvnog tlaka mogu biti povezani i s endokrinim sustavom, kod problematičnog rada nadbubrežnih žlijezda koje proizvode hormon aldosteron, zbog hipoglikemija niskih razina šećera u krvi, no i zbog dijabetesa i poremećajima u radu štitnjače.

Dehidracija je česti uzrok niskog krvnog tlaka naročito kod tjelesno aktivnih ljudi koji puno vježbaju ali nedovoljno nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Nagli gubitak krvi i nagli pad krvnog tlaka direktno su povezani, pa kod ozljeda treba provjeriti da ne postoji unutarnje krvarenje. Sepsa je još jedan od razloga niskog krvnog tlaka, kao i teška alergijska reakcija anafilaksija, anemija, te djelovanje određenih lijekova poput diuretika koji imaju namjenu pražnjenje tijela od tekućina.

Nizak tlak simptomi

Simptomi koji upućuju da postoji hipotenzija, nizak tlak, su vrtoglavica, slabost, te u nekim slučajevima i nesvjestica. Moguće su i pojave nedostatka koncentracije i pamćenja, kao i zamagljen vid. Koža može biti blijeda, hladna i znojna kada krvni tlak padne, a disanje plitko i ubrzano. Iscrpljenost i umor se javljaju kod niskog krvnog tlaka.

Također se javlja žeđ naročito ako je došlo do dehidracije i gubitka tekućine uslijed čega je tlak pao. S obzirom da kod niskog krvnog tlaka dolazi do smanjene cirkulacije u krvožilnom sustavu koja dovodi do vrtoglavica, dolazi do nedostatka krvi u mozgu što daje osjećaj umora, nemoći i slabosti. Nagli pad krvnog tlaka od 20 mmHg može izazvati i nesvjesticu.

Simptomi za nizak tlak koji su zabrinjavajući je stanje organizma u stanju šoka kada je osoba zbunjena i nije prisebna, puls je ubrzan i disanje je plitko, a koža hladna, blijeda i znojna. U takvoj situaciji treba hitno potražiti liječničku pomoć jer je ovo stanje opasno po život.

Nizak tlak liječenje

Nizak tlak ukoliko nije ekstremno nizak i ne uzrokuje nikakve zdravstvene probleme potrebno je redovno kontrolirati tlak na sistematskim pregledima. Međutim ukoliko se javljaju vrtoglavice i ostali teži simptomi potrebno je potražiti liječničku pomoć. Nizak tlak se može pojaviti prilikom naglog ustajanja ili ispravljanja iz sjedećeg položaja ili ležećeg položaja što se zove ostostatska hipotenzija. Nakon jela kada se javlja nizak krvni tlak dolazi do koncentracije krvi u probavnom sustavu, a postoji i neuralno uzrokovana hipotenzija zbog neispravnih signala iz mozga.

Liječenje niskog krvnog tlaka je usmjereno na dizanje i reguliranje krvnog tlaka kako bi se ublažili simptomi koji su se pojavili. Preporučuje se nadoknađivanje tekućine kod dehidracije te konzumiranje manje soli u prehrani. U prehrani treba primjenjivati više variva i jušna jela, te kod dehidracija korisititi izotoničke napitke kojima će se nadoknaditi elektroliti izgubljeni tokom dehidracije. Obroke treba planirati u više manjih tokom dana umjesto prakticirati jedan ili dva obroka dnevno.

Ukoliko je tlak toliko nizak da izaziva nesvjesticu obratite se najbližoj osobi za pomoć koja će pozvati hitnu gdje će vam dati infuziju za nadoknadu tekućine i elektrolita.


Tagovi: