Nije oštećena i ispucala, evo zašto vam kosa opada: Dermatolozi otkrili kako da spriječite katastrofu – jeftino, a sigurno pomaže

Ljepota i zdravlje

Nije oštećena i ispucala, evo zašto vam kosa opada: Dermatolozi otkrili kako da spriječite katastrofu – jeftino, a sigurno pomaže

Kosa opada zbog manjka vitamina D

Može se činiti malo zbunjujuće, ali obično vitamin D povezujemo sa zdravljem kože, no znanstvena studija objavljena u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology potkrepljuje stav da zdravlje folikula iz kojeg rastu vlasi kose ovisi o zdravlju kože na glavi i da je nedostatak vitamina D jedan od glavnih uzroka ćelavosti. Ista studija koja je ustanovila da kosa opada zbog manjka vitamina D, sugerira i efikasna i jeftina rješenja da spriječite katastrofu i izbjegnete ćelavost.

Spomenuta studija se oslanja i na druge studije koje za ćelavost okrivljuje propadanje folikula i posljedično stvaranje ožiljkastog tkiva iz kojeg kosa ne može rasti. Eksperimenti sa preparatima koji su obogaćeni vitaminom D su doveli do oporavka kože i tjemena iz kojeg opet niču nove vlasi kose. Budući da su se kod atopijskog dermatitisa takvim pripravci postigli ohrabrujući rezultati, učvrstilo se uvjerenje da vitamin D potiče imunosni sustav u oporavku kože i tjemena i oporavku vlasišta.

Vitamin D pomaže zacjeljivanju ožiljaka, stvara nove folikule iz kojih raste nova kosa

Kod velikog broja autoimunih bolesti zbog slabe imunološke obrane stradaju koža, vlasište i dolazi do gubitka kose. Studije pokazuju da vitamin D pomaže zacjeljivanje ožiljaka, stvara nove folikule iz kojih raste nova kosa, a upravo stvaranje novih folikula je onaj ohrabrujući rezultat koji nijedna druga metoda protiv ćelavosti nije uspjela postići. Faktori koji djeluju na ispadanje kose mogu biti vanjski (atmosferski i agresivni šamponi) ili unutarnji u sklopu neke druge bolesti ili kao posljedica nekih terapija.

Ispadanje kose je normalno i svima se događa, ispadaju oštećene i istanjene vlasi, ali opet izrastu, tako se kosa obnavlja. Normalnim se smatra ispadanje do sto vlasi dnevno. Okidači za ispadanje kose mogu biti stres, trudnoća, hormonalna neravnoteža, kemoterapija, zračenje, čak i neki lijekovi. Vitamin D održava folikule zdravima i potiče stvaranje novih tamo gdje su stradali. Pripravci sa vitaminom D su svakako bezbolniji od presađivanja kose, a ne morate razmišljati ni o perikama i ekstenzijama.

Kosa opada i nakon proživljenih trauma ili infekcija

Bujna griva uokviruje čovjekovu osobnost i puno govori o osobi. Kozmetička industrija dobar dio profita povlači upravo iz prodaje proizvoda za njegu kose. Kosi se pridaju i zavodnički atributi i to kod oba spola, ali samo ako je zdrava i njegovana. No, kosa opada i nakon proživljenih trauma i infekcija, nakon kojih često ostaje ožiljkasto tkivo mrtvih folikula. Preparati na baz vitamina D nisu skupi, a sigurno pomažu u očuvanju preostalih folikula i stvaranju novih.

Pripravci uz koje će vaša kosa opet biti mladenački prpošna i sjajna obećavaju renesansu i obnovu bez kemije i skalpela i bez iglica. Ovi pripravci bi mogli postati jedno veliko i učinkovito STOP ćelavosti! Oba spola će ga trebati i bit će dostupni svima, jeftino i efikasno sredstvo do, opet lijepog izgleda. Ljudi su osjetljivi na svoj izgled, naime, dobar izgled im podiže samopouzdanje, a sva odstupanja im ruše samopouzdanje, a ćelavost nikada nije bila tako česta pojava kao u našem vremenu.

Tagovi: