Nifty test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Ljepota i zdravlje

Nifty test - iskustva, rezultati, cijena, forum

Nifty test utvrđuje moguće anomalije ploda

Mnoge žene se vesele trudnoći i jedva čekaju taj trenutak kako bi se mogle ostvariti kao majke. Svaka majka bi bila najsretnija kad bi imala zdravo dijete te stoga mnoge žene žele znati postoje li moguće anomalije kod ploda kako bi znale kako se najbolje pripremiti za dolazak djeteta na svijet. Ukoliko u obiteljskoj anamnezi postoje određene bolesti ili anomalije, doktori znaju preporučiti određene pretrage kako bi se potvrdilo prisustvo ili odsustvo određenog problema. Neke bolesti i anomalije mogu se vidjeti putem ultrazvuka, no neke se mogu vidjeti samo pomoću određenih pretraga.

Postoje mnoge neinvazivne pretrage kojima se može saznati da li su prisutne neke kromosomske anomalije ili ne. Nifty test jedan je od takvih testova koje preporučuju ne samo doktori, već i mnoge majke koje su prošle kroz to. Nifty test iz tog razloga zanima mnoge trudnice te ih zanima koja su iskustva drugih korisnica, koja je cijena takvog testa te koliko se čeka na rezultate.

Nifty test neinvazivan je test

Nifty test je vrsta prenatalnog neinvazivnog testa pomoću kojeg se mogu utvrditi potencijalne kromosomske anomalije, odnosno, izostanak istih. Prije nego što su se pojavili takvi testovi, žene su trebale čekati visok stadij trudnoće te su trebale ići na pretrage poput amniocenteze i biopsije korionskih resica koje su invazivne te predstavljaju određen rizik, ponajviše za plod. Nifty test može se napraviti već od 10. tjedna trudnoće i sve što je potrebno za njega je uzorak majčine krvi, što ga čini u potpunosti sigurnim za plod.

Funkcionira na način da se izoliraju fragmenti slobodnocirkulirajuće fetalne DNA u krvi majke te se preko toga dobivaju informacije o mogućim kromosomskim anomalijama ploda kao što su Down ili Edwardsov sindrom, aneuploidije spolnih hormona te mnoge druge. Osim detekcije određenih anomalija na kromosomima, taj test može otkriti i spol djeteta. Test se može napraviti u slučaju jednoplodne ali i blizanačke trudnoće te je moguće napraviti ga i kod medicinski potpomognute oplodnje.

Nifty test koristile su mnoge žene

Nifty test može se napraviti u određenim laboratorijima za koje je dobro raspitati se kod svog ginekologa. Važno je znati da on nije besplatan i da se plaća, a njegova cijena varira i ovisi o više faktora. Glavni faktor je obujam anomalija koji on obuhvaća, a ovisi i o tome radi li se o jednoplodnoj ili blizanačkoj trudnoći. Određivanje spola djeteta ne utječe na cijenu.

Na rezultate testa čeka se između 5 i 14 dana, a smatra se da je 9 dana neki prosjek u kojem dolaze rezultati. Nifty test je prema iskustvima korisnica na raznim forumima točan u velikom broju slučajeva. Poneke korisnice nisu imale konkretne rezultate te su morale ponavljati test, no u slučaju ponavljanja on je bio besplatan te je kasniji test dao rezultate koji su ispali točnima. Iako za taj test treba izdvojiti nešto novca, mnoge žene biraju neinvazivne metode kako bi izbjegle moguće komplikacije koje se mogu dogoditi uz određene pretrage.

Tagovi: