Nifeditin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Nifeditin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nifeditin – djelovanje

Nifeditin je lijek koji se koristi za liječenje povišenog krvnog tlaka (art. hipertenzije), boli u prsima kod angine pektoris te sprječavanja bolova u prsima koji su posljedica grčeva krvnih žila koje dovode krv u srce odnosno srčani mišić (vazospastična angina pektoris). Kao kod svakog lijeka, prije upotrebe potrebno je posavjetovati se s izabranim liječnikom ili ljekarnikom o detaljnijim objašnjenjima i mogućim nuspojavama. Tijekom liječenja s ovim lijekom potrebno je redovito mjeriti krvni tlak i brojati puls i to uz asistenciju i nadzor liječnika koji će uputiti pacijenta vezano za primjerene razine krvnog tlaka i brzinu otkucaja. Liječnik će uputiti pacijenta o detaljima terapije te učestalosti posjeta liječniku. Vrlo je bitno strogo se držati uputa liječnika kako u vezi učestalosti uzimanja tako u u vezi doziranja kada je u pitanju Nifeditin. U svakom slučaju, konzumacija ovog lijeka uz konzumiranje alkohola strogo je zabranjena jer može dovesti do komplikacija i povećava šanse za nuspojave.

Nifeditin – nuspojave

Kao kod svakog lijeka, kada je u pitanju Nifeditin, moguće su određene nuspojave. Naravno, sve ovisi o organizmu svakog pojedinog pacijenta. Vrlo često se tijekom uzimanja ovog lijeka može pojaviti glavobolja te oticanje zbog zadržavanja vode. Česta je pojava tjeskobe, poremećaja spavanja, lupanje srca, širenje krvnih žila, zatvor, mučnina i znojenje. Manje često se mogu pojaviti alergijske reakcije, oticanje u grlu i ustima, a koje pojave mogu biti pogubne. Također, manje često dolazi do krvarenja iz nosa, otežanog disanja, suhoće usta, grčeva u mišićima, bolova u zglobovima te učestalog mokrenja i disfunkcije bubrega. Povremeno čak može doći do pojave angine pektoris ponajviše u ranim stadijima terapije. Rijetko se može dogoditi promjena krvne slike, povećanja razine šećera u krvi, otečenih desni i krvarenja kože i sluznice. Nifeditin vrlo rijetko uzrokuje smanjenje bijelih krvnih stanica i srčani udar te dermatitis. U svakom slučaju, pri pojavi bilo kakvih nuspojava potrebno se odmah obratiti liječniku.

Nifeditin – cijene i iskustva

Nifeditin se stavlja na tržište u obliku tableta s prilagođenim oslobađanjem koje su okrugle, izbočene i crveno-smeđe boje promjera 7 milimetara. Iste su dostupne u blisterima, a svaka kutija sadržava ukupno 20 ili 30 tableta s prilagođenim oslobađanjem. U Republici Hrvatskoj lijek je dostupan pod nazivom Cordipin XL koji sadrži djelatnu tvar nifeditin. Osnovna cijena lijeka je oko 24 kune po pakiranju odnosno oko 3,50 EUR. Lijek je dostupan u svim ljekarnama, ali samo na recept izdan od strane izabranog liječnika ili specijaliste. Prije svake uporabe ovog lijeka potrebno je posavjetovati se s liječnikom, a s obzirom da isti može imate teške posljedice ako se ne uzima u namijenjenu svrhu ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Također, potrebno je detaljno proučiti upute o lijeku, a za detaljnija objašnjenja o primjeni i mogućim nuspojavama, potrebno je posavjetovati se s izabranim liječnikom ili ljekarnikom. Primjena lijeka je učestala te se kao takav često primjenjuje u liječenju pacijenata za navedene svrhe te je pokazao dobre rezultate u primjeni.

Tagovi: