Nexium tablete (20, 40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Nexium tablete (20, 40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nexium tablete (20,40 mg) – što su i kako djeluju

Ako ste ikada imali probleme s povećanom količinom kiseline koju luči vaš želudac, od pomoći bi vam mogle biti Nexium tablete. Ovaj lijek pripada skupini lijekova koji još nose naziv i “inhibitori protonske pumpe”. Prije samog korištenja ovog lijeka svakako pročitajte uputu o lijeku i konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Ovaj lijek ćete koristiti ako imate problema s refluksom, tj. sa vraćanjem želučane kiseline natrag u jednjak. Naravno, lijek nećete kupiti sami već će vam ga pripisati liječnik. Ako pak imate problema s čirevima na želucu, ovaj lijek će vam također biti od koristi prilikom saniranja takvog problema. Višak želučane kiseline naime ima između ostalog i uzrok s pogrešnim radom gušterače, a ovaj lijek i to može uspješno sanirati. Prije nego što dobijete Nexium tablete na korištenje, liječnik će provjeriti imate li koju od predispozicija zbog kojih ne smijete uzimati ovaj lijek. U idućem poglavlju ćemo upravo o tome pisati.

Nexium tablete- mjere opreza i nuspojave

Ako postoji vjerojatnost da ste alergični na aktivne sastojke ovog lijeka, ni pod koju cijenu ga nemojte uzimati. Ako ste pak alergični na ostale lijekove koji pripadaju skupini u koju pripada i Nexium tablete, potrebno je da također uložite potrebitu pozornost. Tako je potrebno posebno odobrenje za korištenje ovog lijeka ako imate teškoće s radom jetre ili otežan rad bubrega. Ako pak značajno gubite na kilaži ili krenete povraćati krv te primijetite krv u stolici, a već konzumirate Nexium tablete, potrebno je prestati s konzumacijom i o tome obavijestiti svog liječnika.

Ovu tabletu također možete uzimati s hranom ili na prazan želudac te vas neće ugroziti prilikom upravljanja vozilima. Od nuspojava koje se mogu pojaviti vrijedi spomenuti mučninu i povraćanje, glavobolju i proljev, a od manje čestih nesanicu, omaglicu i oticanje stopala i gležnjeva. U rijetke nuspojave treba ubrojiti gubitak kose, kožni osip, pojačano znojenje, niske razine natrija u krvi, promjene u osjetu okusa itd.

Nexium tablete (20, 40 mg) – sve što trebate znati

Prethodno navedene nuspojave koje imaju Nexium tablete mogu obeshrabriti osobu da se odluči za ovu vrstu liječenja. Ipak, ne brinite jer vi ne morate dobiti ništa od navedenog i pozitivni učinci ove tablete premašuju negativne kada je u pitanju statistika. Ako npr., Nexium uzimate dulje od 3 mjeseca može doći do smanjenog magnezija u krvi, ali onda će vam liječnik savjetovati da neko vrijeme prestanete uzimati ovaj lijek i da provodite redovite pretrage krvi kako bi se pratili ti parametri. Vrijedi nešto reći i o čuvanju ove tablete.

Naime, ovu tabletu čuvajte na suhom i hladnom mjestu izvan dosega djece, a mjesto koje ne prelazi 30 stupnjeva Celzijevih. Ako je istekao rok valjanosti, molimo vas prestanite uzimati ovaj lijek. Nije ga poželjno baciti u otpad već ga je potrebno zbrinuti na adekvatan način. Liječnik će vas obavijestiti o tome na koji način se lijek treba baciti, kako bi se zaštitio okoliš.

Tagovi: