Nedostatak b vitamina – uzrok, simptomi, liječenje

Nedostatak b vitamina - uzrok, simptomi, liječenje

B kompleks ne sadrži samo jedan b vitamin

Ako osjećate umor i slabost, razdražljivi ste i depresivni, imate probleme s probavom, kožom, nesanicom, imate razne neurološke probleme, to su samo simptomi da vama možda nedostaje vitamina i to ne bilo kojih, najvjerojatnije vam nedostaju vitamini B grupe. B kompleks ne sadrži samo jedan b vitamin, u njemu su B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12 i svi imaju različite funkcije u tijelu i na različite načine doprinose cjelokupnom ljudskom zdravlju.

Simptomi ukazuju i na to koji b vitamin vam nedostaje, umor je znak manjka vitamina B6 i B12, oboljeli od depresije imaju manjak vitamina B1, B6 i B12, za zdravu kožu su važni vitamini B2 i B7, za zdravu probavu trebate vitamine B1 i B12, za nesanicu B6, a sve neurološke probleme trebate B12, svi oni su sadržani u b kompleksu. Povećane potrebe za vitaminima b imaju starije osobe, trudnice, osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol, pušači, osobe koje boluju od celijakije, HIV-a i drugih teških bolesti.

Svaki b vitamin ima svoje ime i funkciju

B kompleks sadrži sve vitamine B grupe, no svaki b vitamin ima svoje ime i funkciju, tako se vitamin B1 naziva tiamin i važan je za zdravlje kardiovaskularnog sustava. B2 je riboflavin i utječe na vid i rast, B3 je niacin koji je važan za lučenje hormona, rad živčanog i krvožilnog sustava i dobru probavu. B5 je pantotenska kiselina važna za kolesterol u krvi i raspoloženje. B6 je piridoksin, važan za imunitet, stvaranje hormona i krvnih stanica, rad mozga i biološki sat.

Vidljivo je da svaki b vitamin utječe na različite procese u tijelu i organe, B7 je biotin je važan za metabolizam i rast stanica, B9 je folna kiselina osobito važna u trudnoći zbog sinteze DNK i rasta stanica. B12 je cijanokobalamin jednako važan za sintezu DNK, stvaranje eritrocita, proteina i rad živčanog sustava. Kolin i inozitol zapravo nisu vitamini, ali se ubrajaju u grpu b vitamina i prisutni su u b kompleksu, jer na sličan način djeluju na procese u tijelu.

U kojoj se hrani nalazi b vitamin

B kompleks je vitaminski dodatak prehrani ako je hrana koju jedemo siromašna, jednolična ili nezdrava. U kojoj se hrani nalazi b vitamin je važno ako znate koje b vitamina vam nedostaje. Vitamina B1 ima najviše u iznutricama, jajima, mesu, pšeničnim klicama, cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, grahu, grašku i orašastim plodovima. B2 ima najviše u mliječnim proizvodima, jajima, mesu, cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima. B3 mlijećni proizvodi, kvasac, jaja, meso, perad, riba, mahunarke i orasi.

B vitamin B5 se nalazi u mesu, ribi, jajima, kvascu, jetri, cjelovitim žitaricama, voću i povrću. B6 u iznutricama, jetri, bubrezima, kvascu, tunjevini, puretini, jajima, mlijeku, bananama, grožđicama, soji i krumpiru. B7 se nalazi u iznutricama, kvascu, gljivama, žumanjku, kikirikiju, karfiolu i mrkvi. B9 u mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, citrusima, cjelovitim žitaricama, mesu, a B12 nađite u ribi i plodovima mora, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima i jajima. Ako su B vitamini dovoljno zastupljeni u hrani, ne trebate dodatke.


Tagovi: