Najveći stadion na svijetu

Najveći stadion na svijetu

Najveći stadion na svijetu

Stadion je prostor uređen i prilagođen za održavanje raznih priredbi i sportskih natjecanja u to u prisustvu velikog broja gledatelja. Kada se razmatra koji je najveći stadion na svijetu, upravo se podatak o kapacitetu i maksimalnom broju gledatelja uzima kao relevantan za opis veličine stadiona. Koliko gledatelja može biti prisutno na stadionu tokom manifestacije ili sportske utakmice predstavlja prestiž za svaki stadion ili klub koji igra na stadionu. Stadio Prvog svibnja, ujedno i najveći stadion na svijetu, nalazi se u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Ovo je ujedno i najveći nogometni stadion na svijetu a ima 150 000 sjedećih mjesta. Izgrađen je 1. svibnja 1989., a prvenstvena svrha je bila održavanje slijetanja tijekom važnih državnih praznika u Sjevernoj Koreji. Stadion je površine 202 000 metara kvadratnih a u najvišoj točki doseže 60 metara. Zaista je impozantna građevina, koja je multifunkcionalna jer se na njoj osim slijetanja održavaju razna sportska natjecanja od nogometa do atletike.

Slabo poznati najveći stadion na svijetu

Za očekivati je da se najveći stadion na svijetu nalazi u zemljama čvrstih vladara, gdje je popularno održavanje vojnih parada. Vojne parade i slavlja podrazumijevaju stadion velikog kapaciteta sjedećih i stajaćih mjesta. Ne čudi ni činjenica da se većina 20 najvećih stadiona nalazi u razvijenijim zemljama u kojima su sportovi poput nogometa, američkog nogometa i bejzbola iznimno popularni. Ipak jedan stadion unatoč kapacitetu od 220 000 gledatelja, većini svjetske javnosti nije poznat. U Pragu se nalazi stadion Strahov izgrađen 1926. godine za vrijeme komunističke vlasti. Relativno je nepoznat jer se nije niti se koristi za odigravanje natjecateljskih nogometnih utakmica, već za natjecanje u sokolarstvu. Sokolarstvo je u tom periodu kada je stadion izgrađen bilo jako popularno u Europi. Prostor stadiona velik je kao današnjih 9 nogometnih stadiona, točnije 310, 5 x 202, 5 metara. Naravno da je gradnja ovakvog stadiona koji je i danas najveći stadion na svijetu, a drugi najveći sportski objekt na svijetu, imala i političku važnost kako bi se zapadu pokazala snaga i vitalnost standarda u komunističkim državama. U novije vrijeme 1990. godine, baš nakon pada komunističke vladavine u Češkoj, planetarno popularni bend Rolling Stones održali su na ovom stadionu koncert pred više od 100 000 gledatelja. Umjesto planiranog rušenja, stadion se prenamijenio u trening centra nogometnog kluba Sparta Prag.

Najveći stadion na svijetu , Marakana

Brazilska Maracana je definitivno sinonim i prvi stadion na koji mnogi pomisle kada je u pitanju najveći stadion na svijetu. Naziv Maracana nose mnogi stadioni u svijetu, baš po uzoru na prvu originalnu brazilsku Maracanu. Maracana se nalazi u brazilskom gradu Rio de Janeiro, a službeni naziv stadiona je Estadio Jornalista Mario Filho, a žargonski naziv Maracana dobio je po kvartu u kojem se nalazi. Inače Maracana predstavlja vrstu papagaja. Na ovom stadionu čak tri brazilska nogometna kluba ( Flamengo, Botafogo i Fluminense ) igraju svoje domaće utakmice, a stadion je izgrađen u svrhu odigravanja Svjetskog nogometnog prvenstva 1950. godine. Nekada najveći stadion na svijetu, danas ima službeni kapacitet od 78 838 sjedećih mjesta. 1950. godine, u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva gdje su igrali Brazil i Urugvaj, utakmici je prisustvovalo 199 854 gledatelja. Današnje rigorozne sigurnosne mjere dovele su do povećanja broja sjedećih mjesta, a smanjenje stajaćih i reduciranja maksimalnog broja gledatelja na stadionu.


Tagovi: