Najjednostavnija rastava braka

Ljubav i veze

Najjednostavnija rastava braka

Što je to najjednostavnija rastava braka

Najjednostavnija rastava braka podrazumijeva dogovor između supružnika za razumnu rastavu. Drugim riječima, supružnici se slože oko svih pitanja vezanih uz razvod, od toga: kako će podijeliti skrbništvo, vrijeme roditeljstva i roditeljske odgovornosti, koliki će biti iznos alimentacije, kako će se podijeliti imovina i eventualna dugovanja. Ovako sporazumna rastava ne zahtijeva odlazak na sud.

Umjesto toga, podnosite sudske obrasce i “sporazum o razvodu braka”. Sporazum detaljno opisuje vaš dogovor o svim već navedenim stvarima. Iako nije potreban odlazak na sud, vašu rastavu ipak mora odobriti sudac, ali to ne bi trebao biti problem ukoliko ste se zaista sve sporazumno dogovorili.

No, ukoliko su uvjeti potpuno nepošteni prema jednoj osobi ili su dogovoreni kada je jedna osoba bila pod prisilom, sudac može odbiti vaš zahtjev za rastavom. Čim protekne potrebno vrijeme (određeno državnim zakonom), razvod će biti konačan. Najjednostavnija rastava braka se uglavnom odvija kada supružnici nemaju malodobnu djecu i kada imaju malo imovine.

Najjednostavnija rastava braka i njezine prednosti

Najjednostavnija rastava braka ima nekoliko prednosti, a jedna od primarnih prednosti se odnosi na uštedu vašeg novca. Iako ćete vjerojatno morati platiti odvjetničke troškove, najjednostavnija rastava braka vam omogućuje snižene sudske troškove. Druga prednost odnosi se na trajanje postupka.

Naime, s obzirom da je riječ o sporazumnoj rastavi, sam postupak razvoda trajati će puno kraće nego u drugim slučajevima. Iako razvod bilo koje vrste često uključuje neki sukob, ova vrsta razvoda može smanjiti količinu sukoba između supružnika koji se razilaze. Ovakav tip razvoda podrazumijeva otkrivanje manje informacija i na taj način će javnosti biti dostupno manje podataka o supružnicima. Tako će njihova privatnost biti sačuvanija nego u klasičnom sudskom razvodu.

Nitko od nas ne voli otkrivati svoje osobne podatke, bilo da je riječ o financijskim ili nekim drugim privatnim informacijama. Stoga bi svakoj osobi trebalo biti u interesu provesti ovakav tip razvoda, ukoliko je donijela konačnu odluku o razvodu, i na taj si način uštedjela vrijeme i novac, ali i sačuvala svoju privatnost u određenoj mjeri.

Najjednostavnija rastava braka i njezini nedostaci

Supružnici koji imaju djecu, komplicirani imovinski aranžman ili moguća neslaganja u pogledu supružničke potpore trebali bi temeljito proanalizirati odluku o konačnom razvodu. Iako najjednostavnija rastava braka omogućuje brz izlazak iz braka, ponekad rastava braka i nije adekvatno rješenje.

S obzirom da je najjednostavnija rastava braka brza, ona ne ostavlja dovoljno vremena supružnicima da preispitaju svoju odluku o samom razvodu. Ovakav tip rastave zahtijeva i razumno ponašanje oba supružnika, u protivnom provođenje ovakve rastave neće biti moguće. Isto tako tijekom cijelog postupka lako se može dogoditi prevrat u razmišljanju pojedinog supružnika te ta osoba može vrlo lako zakomplicirati cijeli postupak rastave.

Parovi s djecom moraju podnijeti dodatne prijave u vezi skrbništva nad djetetom, ukoliko navode neopravdane razloge za rastavu braka. Pojednostavljeni postupak razvoda u nekim državama nije dostupan kada par ima dijete. Važnost pravnog rješavanja pitanja skrbništva nad djetetom zahtijeva detaljnije postupke koji su dostupni pri redovitom razvodu. Pitanja koja se tiču ​​razvoda su raznovrsna, od toga tko će odgajati djecu do načina na koji će se podijeliti imovina.

Tagovi: