Najčešće sportske ozljede

Sport

Najčešće sportske ozljede

Najčešće sportske ozljede

Najčešće sportske ozljede razlikuju se ovisno o sportu, jer svaki sport ima svoje specifičnosti u smislu pokreta i kontakta. Ono što je zajedničko svim sportovima je to da se nažalost u svakom sportu, kako individualnom tako i timskom događaju ozljede. Ozljede su pojave koje nijedan sportaš ne voli i koje svaki sportaš želi izbjeći bez obzira o kakvom se stupnju ozljede radi. Sportske ozljede upropastile su mnoge karijere. Karijere mnogih sportaša su trajno prekinule dok su na neke negativno utjecale na način da sportaš više nije bio mogućnosti izvoditi stvari na način kako ih je izvodio prije same ozljede.

Pojava ozljede nema pravila i rezultat je više faktora koji se poklope i na kraju rezultiraju ozljedama. Neki stručnjaci sportske ozljede prepisuju genetici a neki jednostavno velikim naporima koji su prisutni u današnjem sportu. Najčešće sportske ozljede možemo podijeliti na one koje su nastale kao rezultat genetičkih predispozicija i fizičke aktivnosti visokog intenziteta kao i na ozljede koje su nastale uslijed fizičkog kontakta sa drugim sportašima.

Za koje dijelove tijela su vezane najčešće sportske ozljede

Najčešće fizičke ozljede u sportu vezane su za ozljede mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Bez obzira o kojem se sportu radi ozljeda mišića najčešće nastaju zbog samog naprezanja prilikom sportske aktivnosti a jednako tako nastaju i ozljede poput pucanja tetiva i ligamenata. Najteža ozljeda vezana za tetive je ozljeda Ahilove tetive koja se može zaliječiti međutim sportaš nakon takve ozljede nikada ne dosegne svoju prijašnju sportsku razinu. Svakom sportašu koji se suočio sa ozljedom Ahilove tetive karijera je jednostavno krenula nizbrdo. Ozljede Ahilove tetive su najčešće sportske ozljede košarkaša.

Druga skupina najčešćih sportskih ozljeda vezana je za ozljede zglobova koje u najvećem broju slučajeva nastaju kao posljedica kontakta, sudara i duela između sportaša. Dakle najčešće sportske ozljede u sportovima koji obiluju duelima su ozljede zglobova na nogama. Jednako tako u istim tim sportovima stradavaju mišićne skupine na nogama, a ovakve ozljede karakteristične su za sportove poput nogometa, košarke i rukometa. U svakom slučaju, bez obzira na vrstu ozljede ili na sport, možemo reći kako u ozljedama prednjače noge u odnosu na ruke i ostatak tijela gdje su ozljede rjeđa pojava.

Najčešće sportske ozljede i kako umanjiti mogućnost ozljeđivanja

Kao što smo rekli najčešće sportske ozljede uvelike ovise o samom sportu. U borilačkim sportovima, koji su puni kontakata i udaraca ozljede su najteže prirode jer su uglavnom povezane sa ozljedama glave. Problem sa ozljedama glave je taj da se u trenutku borbe najčešće ne osjete nikakve posljedice, međutim u narednom periodu života mnogi borci vuku teške i kronične ozljede i bolesti. Ipak bez obzira kojim se sportom bavili postoje određene stvari koje možete raditi kako bi smanjili mogućnost nastanka ozljede.

Naravno kod borilačkih sportova poanta je da se na pravilan način zaštitite u samoj borbi. Što se tiče ostalih sportova, a jednako vrijedi i za borilačke sportove, najvažnija stvar je prije svakog treninga ili meča dobro zagrijati svoje tijelo i mišiće. Također, da bi izbjegli najčešće sportske ozljede, poslije svakog treninga obavezno istegnute svoje mišiće kako bi smanjili mogućnost pojave ozljeda. Ako osjetite bilo kakav fizički problem, odgodite svoju sportsku aktivnost jer ćete forsiranjem samo pogoršati stanje ozljede.

Tagovi: