Najbrži vlak na svijetu

Tech

Najbrži vlak na svijetu

Najbrži vlak na svijetu i što je to brza željeznica

Prije nego saznate podatak koji je najbrži vlak na svijetu, pročitajte ovaj odlomak i saznajte što je to uopće brza željeznica. Naime, brza željeznica je naziv za vrstu željezničkog prijevoza koji se odvija znatno brže od tradicionalnog željezničkog prometa. Koristi integrirani sustav specijaliziranih željezničkih vozila i namjenskih kolosijeka. Nove željezničke linije koje premašuju brzinu od 240 km/h i stare željezničke linije koje premašuju 200 km/h se smatraju brzim, tj. svrstavaju se u brze željezničke linije.

Prvi najbrži vlak na svijetu napravljen je u Japanu. Ovaj vlak, poznat kao Tokaido Shinkansen, napravljen je 1964. godine. Nekoliko zemalja na svijetu je razvilo sustav brze željeznice, a to su: Belgija, Kina, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Iran, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i dr. U Kini se nalazi dvije trećine brzih željeznica. Naime, Kina je do 2020. godine izgradila 37. 900 kilometara brze željeznice. Razvoj brzih vlakova nije bio moguć bez razvoja željezničkog sustava koji “trpe” velike brzine.

Koji je najbrži vlak na svijetu?

U ovom poglavlju vam donosimo listu nekoliko najbržih vlakova na svijetu, stoga ga pročitajte i saznajte koji je najbrži vlak na svijetu. Krenuti ćemo od najsporijeg među najbržim vlakovima na svijetu. Listu najbržih vlakova na svijetu otvaramo sa Frecciarossa 1000, vlakom koji prometuje u Italiji te postiže maksimalnu brzinu od 393 km/h. Sljedeći na listi je HEMu-430 x koji prometuje u Južnoj Koreji te postiže maksimalnu brzinu od 421 km/h. Nakon njega slijedi Shanghai Maglev koji prometuje u Kini i postiže maksimalnu brzinu od 431 km/h. Drugi najbrži vlak na svijetu je TGV POS koji prometuje u Francuskoj i postiže maksimalnu brzinu od 574 km/h. Titulom najbržeg vlaka na svijetu može se pohvaliti LO Series Maglev koji prometuje u Japanu te postiže nevjerojatnu maksimalnu brzinu od 601 km/h. Ova maksimalna brzina zaista fascinira. Ovaj vlak prometuje od Tokija do Osake, koji su udaljeni 482 kilometra, sat vremena i sedam minuta.

Najbrži vlak na svijetu u različitim desetljećima

U ovom odlomku će vam se prikazati lista najbržih vlakova na svijetu kroz različita desetljeća devetnaestog i dvadesetog stoljeća. Pročitajte tekst do kraja i saznajte koji je najbrži vlak na svijetu bio u pojedinom desetljeću. U Bostonu je prometovao najbrži vlak u devetnaestom stoljeću i on je postizao maksimalnu brzinu od 96 km/h. Početkom dvadesetog stoljeća u New Yorku je prometovao prvi vlak koji je postigao maksimalnu brzinu od 100 km na sat. Bio je to tzv. NYC 999. Krajem 20 ih godina dvadesetog stoljeća vlak je na dionici Washington New York postigao maksimalnu brzinu od 127 km na sat, što predstavlja prvo probijanje granice od 100 km na sat koliko je postizao dotad najbrži vlak na svijetu. Kao što vidite vlakovi su svako malo pomicali brzinske granice i pitanje koje se postavlja je koja je brzinska granica koju vlakovi nikada neće moći probiti. Važno je napomenuti da u najbržem vlaku na svijetu putnici imaju odličan osjećaj udobnosti tijekom cijelog trajanja vožnje.

Tagovi: