Mrtvačke pjege – što su i zašto nastaju

Ljepota i zdravlje

Mrtvačke pjege - što su i zašto nastaju

Što su mrtvačke pjege

Mrtvačke pjege su jedan od sigurnih znakova smrti koji pripadaju ranim znakovima smrti. One su prirodna pojava koja se javlja nakon što u tijelu osobe nastupi smrt. Mrtvačke pjege su modroljubičaste boje, a nastaju na dijelovima tijela na onoj strani gdje preminula osoba leži. Ukoliko osoba leži na leđima pojava modroljubičastih pjega nastat će na leđima.

Pjege u preminule osobe će se pojaviti pola sata do sat vremena nakon što osoba premine. U tih prvih pola sata do sat vremena ukoliko osobu netko okrene, mrtvačeve pjege će se zbog slijevanja krvi pomaknuti na najdonji dio tijela na kojem tijelo leži. Na primjer ukoliko se osobu okrene sa leđa na bok, pjege će se preseliti sa leđa na bočni dio dijela preminule osobe.

Stoga, mrtvozornici, odnosno doktori kada trebaju proglasiti smrt osobe obavezno provjeravaju ovaj sigurni znak smrti koji uz ostale znakove smrti daje sigurnu potvrdu da je osoba preminula, te da je nastupila smrt osobe.

Zašto nastaju mrtvačke pjege

Mrtvačke pjege nastaju iz razloga što kod nastupa smrti srce prestaje raditi i pumpati krv kroz krvotok. Uslijed toga se krv slijeva u najniži dio tijela, odnosno u dio tijela ovisno kako je preminula osoba položena. Iako su mrtvačke pjege jedan od sigurnih znakova smrti, postoje nekoliko faza odnosno gradacija smrti.

Moguće je da kod osobe prvo nastupi klinička smrt u kojoj dolazi do prestanka rada srca, prestanka disanja i rada mozga. U ovoj fazi hitnom liječničkom intervencijom u nekoliko minuta možda je moguće osobu vratiti u život, te joj se mogu vratiti funkcije rada srca, disanja i rada mozga. Postoje slučajevi kada se uspostavi rad srca i disanja, no nije moguće povratiti rad mozga jer je mozak predugo bio bez kisika.

Ukoliko, se u kliničkoj fazi ne uspije osobu oživjeti, slijedi cerebralna smrt u kojoj upravo dolazi do odumiranja mozga uslijed nedostatka kisika, te se moždane stanice uslijed nekroze odumiru. Završetkom cerebralne smrti nastupa biološka smrt koja potvrđuje da je osoba stvarno umrla, a u toj fazi se pojavljuju svi znakovi smrti koja je nastupila, pa tako i dolazi do pojava mrtvačkih pjega.

Uz mrtvačke pjege ostali znakovi smrti

Nakon što tijelo preminule osobe dođe u biološku fazu smrti liječnik će utvrditi da je došlo do prestanka disanja i rada srca, te provjeriti da li je došlo do isušivanja sluznica u tijelu preminule osobe. Nakon što se to utvrdi traže se na tijelu ostali rani znakovi nastupile smrti kod preminule osobe.

Uz mrtvačke pjege koje nastaju kao podljevi krvi modroljubičaste boje na najnižim dijelovima tijela, ovisno kako je položeno, liječnik koji ustanovljuje smrt osobe provjerit će ostale sigurne znakove smrti. Uz mrtvačke pjege koje se javljaju do sat vremena nakon nastupile smrti, nakon dva do četiri sata započet će ukočenost zglobova, a nakon šest do osam sati nastupit će mrtvačka ukočenost cijelog tijela koja traje dva do tri dana.

Tijelo preminule osobe će se ohladiti jer kroz tijelo ne cirkulira krv, no postoji još jedan siguran znak smrti, a to je mačje oko. Mačje oko se može provjeriti na način da se očna jabučica stisne sa strane, te ukoliko zjenica se izduži i postane ovalna, mačje oko je još jedna od znakova da je smrt u osobe nastupila.

Tagovi: