Može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt

Financije

Može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 05.06.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt i primati mirovinu

Naši umirovljenici često žive od mirovina koje su jedva dovoljne za život, a nekima mirovine ne omogućuju ni to pa stoga mnogi umirovljenici traže načine kako zaraditi koji euro više. Mnogi stariji ljudi imaju raznih znanja te razmišljaju o tome kako ih unovčiti. Obrti su zasigurno jedna od opcija uz koju je moguće doći do dodatnog novca, no može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt?

Važno je znati da su razni obrti registrirane djelatnosti koje podliježu određenim zakonima i pravilima. Oni koje zanima može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt, odgovor je da može, no ukoliko umirovljenik otvara paušalni obrt, mirovina mu se neće isplaćivati. To ne znači da se gubi pravo na mirovinu, već se mirovina u sve vrijeme postojanja registriranog obrta ne isplaćuje. Stoga bi umirovljenici koji bi htjeli otvoriti obrt ovisili o primanjima nastalim od istog i plaćati poreze s obzirom na to, a pristup mirovini bi imali samo ako bi isti zatvorili.

Može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt i kako izbjeći porez

S obzirom na to da je može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt odgovor pozitivan, to potencijalno može biti itekako unosan posao, ukoliko se otvori obrt koji je tražen te može rezultirati dobrim primanjima. Ako netko nije siguran kakva bi primanja od obrta mogla biti, možda je bolje može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt to ne radi jer bi si dodatno mogao otežati životnu situaciju.

Mali doprinosi obrta osobu koja ga otvara ne isključuje od plaćanja poreza, koji, iako je kod paušalnog obrta stalan i jednak, može biti veći nego što su sama primanja kod tog oblika poslovanja. Stoga je bolje baviti se nekim djelatnostima koje mogu omogućiti potreban novac, a da ih nije potrebno registrirati te djelatnosti. Radi se o djelatnostima koje ne zahtijevaju registraciju ni odobrenje te se stoga ni ne oporezuju, a radi se o stvarima poput ručnog rada i sličnih domaćih djelatnosti, povremene honorarne djelatnosti i slično.

Može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt bez zamrzavanja mirovine

Kako može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt nudi mogućnost otvaranja istog, mnogi umirovljenici važu otvoriti li obrt ili ne jer se ipak radi o zamrzavanju mirovine u vrijeme trajanja obrta. No, postoje i iznimke može li umirovljenik otvoriti paušalni obrt pa tako zakonski u Republici Hrvatskoj paušalni obrt mogu otvoriti neke skupine umirovljenika kojima se mirovina neće zamrzavati. Izuzetci kojima se mirovina ne zamrzava, odnosno, ne obustavlja ukoliko otvore obrt su korisnici invalidske mirovine koji radi svoje profesionalne nesposobnosti nisu u mogućnosti raditi.

Osim ranije navedenih, izuzeće čine i prijevremeno umirovljeni djelatnici MORH-a, no samo ukoliko imaju neku profesionalnu nesposobnost za rad. Oni mogu nastaviti primati mirovinu, no ista će pri tome biti umanjena za određen iznos. Neke je obrte relativno lako registrirati, no prije te odluke dobro promislite ukoliko ste umirovljenik isplati li vam se ili ne, jer ipak bez pristupa mirovini može biti otežano živjeti iz mjeseca u mjesec, a da porezi i izdatci pritom ne nestaju.
Tagovi: