Može li se mononukleoza vratiti

Znanost

Može li se mononukleoza vratiti

Znate li može li se mononukleoza vratiti?

Mononukleoza je nezgodna bolest za koju ste sigurno već čuli. Dolazi i pod nazivom bolest poljupca, a drugi naziv je i žljezdana groznica. Razlog tomu je što se ova neugodna bolest u najvećem broju slučajeva širi putem sline, ali se može prenositi u drugim tjelesnim tekućinama. Zašto ne želite dobiti ovu bolest?

Umor, glavobolja, visoka temperatura, bolni i natečeni limfni čvorovi – samo su neki od simptoma ove bolesti koja zna trajati i do mjesec dana. U slučaju komplikacija može doći i do opstrukcije ždrijela, hemolitičke anemije, rupture slezene, teškog hepatitisa, upale pluća i sl. U svakom slučaju, onaj tko iskusi ovakvu bolest ne želi ju imati opet. Stoga s opravdanjem može postaviti pitanje: može li se mononukleoza vratiti? Na vašu sreću odgovor na ovo pitanje je negativan. Nakon što prebolite mononukleozu, stječete trajni imunitet, stoga ako vas ikad netko pita može li se mononukleoza vratiti, svakako mu recite da ne može.

Preboljeli ste mononukleozu i zanima vas može li se mononukleoza vratiti?

Kao što sad već znate, odgovor na pitanje može li se mononukleoza vratiti glasi: ne može! Ako vas zanima jeste li preboljeli mononukleozu te imate li spomenutu imunost, taj podatak možete utvrditi serologijom. Ako u krvnom uzorku imate dovoljno protutijela, to ukazuje na činjenicu da ste preboljeli mononukleozu, da imate imunitet i da vas više nikada ne treba brinuti pitanje može li se mononukleoza vratiti. Ako pak niste stekli imunitet, dakle ako niste preboljeli mononukleozu i strah vas je od zaraze, možete poduzeti one korake koji se standardno preporučuju za održavanje imunosnog sustava jakim.

Dakle, potrudite se unositi dovoljno vitamina i minerala, ukomponirati raznovrsnu prehranu u vaš jelovnik, redovito vježbati i kontrolirati uzročnike stresa. Isto tako, vodite računa o higijeni te redovito i temeljito perite ruke. Ako se netko od vaših bližnjih zarazio mononukleozom, npr. vaš partner, ovi savjeti vam vjerojatno neće pomoći jer ćete biti natprosječno izloženi virusu.

Brine vas pitanje može li se mononukleoza vratiti? Evo što morate znati!

Mononukleoza ili bolest prvog poljupca nije ni malo ugodna za iskusiti. Visoka temperatura koja traje nekoliko tjedana, praćena jakom glavoboljom, slabošću, umorom i oteknutim limfnim čvorovima svakog bi pacijenta nakon preboljenja ostavila s jednom jedinom mišlju: ne želim imati ovu bolest ponovno! Stoga ne treba čuditi ako se pacijenti nakon preboljenja mononukleoze pitaju može li se mononukleoza vratiti? Najprije morate znati da ako ste preboljeli mononukleozu, ostajete zarazni do pola godine, tako da se za to vrijeme morate ponašati krajnje oprezno.

To pogotovo znači da iz vaše čaše ne piju drugi ljudi, a i da pazite s kime se ljubite. Nakon pola godine prestajete biti zarazni, a ujedno ćete steći i trajni imunitet. To znači da je odgovor na pitanje može li se mononukleoza vratiti negativan. Ipak, to ne znači da se ne trebate pridržavati prethodno spomenutih savjeta o zdravom životu i higijeni. Brojni drugi virusi i bakterije i dalje vrebaju, stoga se treba maksimalno zaštititi.

Tagovi: