Modrice po nogama – kako i zašto nastaju

Modrice po nogama - kako i zašto nastaju

Hematomi, podljevi ili modrice po nogama koje nastaju sami od sebe

Kada se modrice pojave nakon pada ili udarca na mjestu ozljede ili na mjestu uboda injekcijom ili iglom za vađenje krvi, to je nekako očekivano, svi znaju da malo obloga i masti relativno brzo rješavaju takve podljeve. Kako zacjeljuje povreda, tako se vraća i prirodna boja kože. Hematomi, podljevi ili modrice po nogama koje nastaju sami od sebe, ponekada i u snu, samo se probudite kao da ste pretučeni, ovakve "šljive" po tijelu su znak da trebate liječniku.

Modrice po nogama mogu nastati kao nuspojava nekih lijekova, zbog problema sa zgrušavanjem krvi (trombocitopenija), ako ste na antikogalinsima podljevi mogu značiti predoziranje, posjetite svog hematologa, možda trebate korigirati preporučenu dozu lijeka protiv zgrušavanja krvi. Neke autoimune bolesti su također praćene i hematomima, a nedostatak vitamina, bolesti jetre, bolesti krvi (hemofilija), manjak trombocita i sepsa također su među uzrocima. Svaka modrica ničim izazvana je indikacija za posjet liječniku, naročito ako je bolna na pritisak.

Statistički, modrice po nogama se pojavljuju češće kod žena

Zbog čisto ženskih tegoba, žene češće posežu za aspirinom i analgeticima koji s vremenom mogu početi izazivate hematome. Statistički, modrice po nogama se pojavljuju češće kod žena i zato što je malokrvnost češća kod žena, a čini se i da autoimune bolesti više pogađaju žensku populaciju. Kortikosteroidi kojima se liječe te bolesti kao mnoge akutne infekcije također mogu uzrokovati podljeve. Sklonost podljevima može biti i genetski uvjetovana, kao i bilo koje druge genetski nasljedne bolesti.

Uz žene, modrice po nogama su u starije populacije česte kod oba spola. Razlog tomu mogu biti staračke bolesti i mnogi lijekovi koje starija populacija uzima. Mnogi preparati ra razne ekceme i masti i kreme koje se lokalno nanose istanjuju kožu na kojoj onda pucaju kapilare i sitne krvne žilice, a na mjestima pucanja se stvaraju modrice. Leukemija, lupus, multipli mijelom, hočkinova bolest i još mnoge druge bolesti mogu prouzročiti modrice na nogama kao posljedicu bolesti i lijekova kojima se liječe.

Kako tretirati modrice po nogama medicinski, a kako na prirodan način

U ljekarnama je velik asortiman sprejeva za hematome, a prva pomoć može biti hladan oblog koji steže krvne žilice na mjestu podljeva. Kako tretirati modrice po nogama medicinski, a kako na prirodan način, ako je podljev velik i vrlo bolan, pomažu nesteroidni antireumatici. Ako hematolog utvrdi probleme sa zgrušavanjem krvi, dobit ćete lijekove za razrjeđivanje krvi, a za hematome heparinsku mast. Ako je lijek koji uzimate za neku drugu bolest uzrok modrica, vaš doktor će vam prepisati zamjenski lijek.

Postoje i prirodni gelovi, masti i kreme za modrice po nogama, od trputca, nevena, aloe vere, a svinjska mast sama u čistom obliku, pomiješana sa malo soli ili kao podloga za biljne ljekovite masti, također pomaže. Oblozi od svježeg kupusa, peršina, ili vrećica čaja od kamilice ili žalfije, ulje ili oblozi od gospine trave također pomažu. Pomaže ananas, namirnice bogate vitaminom K, ali samo ako nemate problema sa zgrušavanjem krvi, a pomažu i mast od gaveza, lavande, divljeg kestena i jabučni ocat.


Tagovi: