Mirena – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Mirena - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Mirena - primjena i djelovanje

Mirena, ili bolje poznata kao spirala, je intrauterini kontraceptivni uređaj koji se sastoji od mekog, fleksibilnog plastičnog okvira s progesteronskim hormonom levonorgestrelom koji se polagano otpušta u maternicu. Mirena dolazi u obliku slova T te iz cervikalnog kanala vire van dva konca koja omogućavaju jednostavno vađenje van ovog instrumenta. Koristi se kao dugotrajna metoda kontracepcije koja pruža visoku učinkovitost u sprečavanju trudnoće, s učinkovitošću većom od 99%! Djeluje na nekoliko načina gdje levonorgestrel sprječava ovulaciju, zgusne sluznicu maternice, čime se otežava implantacija jajne stanice, te sprečava kretanje spermija kroz cervikalnu sluz. Osim kao kontraceptivni uređaj, također može pomoći kod liječenja nekih ginekoloških problema, poput teških menstrualnih krvarenja i endometrioze. Levonorgestrel djeluje na sluznicu maternice tako da sprečava njezino prekomjerno rastenje, što dovodi do smanjenja količine i trajanja menstrualnog krvarenja. Može isto tako pomoći u smanjenju boli kod endometrioze, stanja u kojem se tkivo maternice razvija izvan nje i uzrokuje bolne menstruacije.

Mirena - upute i nuspojave

Mirena se koristi kao intrauterini kontraceptivni uređaj koji se umetne u maternicu. Postupak umetanja spirale se obavlja od strane liječnika i traje samo nekoliko minuta. Uređaj se obično umetne tokom menstruacije, kada je cervikalni kanal malo širi, jer to olakšava njegovo umetanje. Međutim, može se umetnuti u bilo koje vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa. Prije umetanja spirale se treba obaviti pregled i utvrditi je li žena prikladna za korištenje ovog kontraceptivnog uređaja. Nakon umetanja, može se ostaviti u maternici najmanje 5 godina, a kod nekih slučajeva i do 7 godina, ovisno o modelu i indikacijama. Kao i svaki drugi lijek ili medicinski proizvod, Mirena može uzrokovati nuspojave. Nuspojave se mogu razlikovati od žene do žene, a neke od najčešćih su promjena menstrualnog ciklusa, uključujući nepravilna i obilna krvarenja ili potpuni prestanak krvarenja, bol ili nelagoda tijekom umetanja ili nakon umetanja spirale, bol u trbuhu, leđima ili zdjelici, glavobolja, mučnina, pojava akni, bolne ili osjetljive dojke, promjene raspoloženja, depresija i anksioznost.

Mirena - cijena i iskustva

Cijena spirale može se razlikovati ovisno o tome gdje kupujete i kod kojeg liječnika idete. Mirena kod nas košta između 100 i 200 eura. Iskustva žena sa spiralom su individualna i razlikuju se od slučaja do slučaja. Neke žene izvješćuju o pozitivnim iskustvima s Mirenom, kao što su smanjenje menstrualnog krvarenja, manje bolova tijekom menstruacije i praktičnost korištenja kontracepcije koja ne zahtijeva svakodnevno uzimanje pilula. Međutim, neke žene izvješćuju o negativnim iskustvima, kao što su jaki bolovi tijekom umetanja, nepravilni ili obilni menstrualni ciklusi, promjene raspoloženja i slično. Veoma je bitno za navesti kako Mirena se ne preporučuje svim ženama, te da se prvo trebate konzultirati sa svojim liječnikom prije nego što se odlučite za korištenje ovog kontraceptivnog uređaja. Liječnik će procijeniti Vaše individualne potrebe i zdravstveno stanje, što će Vam u konačnici pomoći kod donošenja konačne odluke o tome želite li koristiti spiralu kao metodu kontracepcije ili ipak ne.


Tagovi: