Što je miozitis

Ljepota i zdravlje

Što je miozitis

Miozitis – uzrok

Miozitis je rijetka bolest kod koje se pojavljuje upala mišića. Kod ove se bolesti manifestiraju razni simptomi, kao što su osjećaj slabosti u mišićima, zahvaćenost kože gdje se može na primjer pojaviti osip, ili zahvaćenost drugih organa. Također se mogu pojaviti i neki sistematski simptomi kao što su osjećaj umora, gubitak na tjelesnoj težini i niska tjelesna temperatura. Miozitis može biti uzrokovana nizom raznih uzročnika, poput povrede mišića, korištenja nekih lijekova, infekcije ili zbog autoimunološkog poremećaja. Također, upala mišića može biti uzrokovana i idiopatskim putem. Kada izvodite neke teške vježbe, može se pojaviti blagi oblik miozitisa, a kada dođe do teške ozljede mišića, tu dolazi do brzog raspadanja mišića. Neki lijekovi mogu kod osobe uzrokovati simptome miozitisa, a lijekovi koji najčešće uzrokuju ovo sranje su statini, a to su lijekovi koji se inače koriste za smanjenje visokog kolesterola. Njihova je nuspojava bol u mišićima, no rijetko dovedu du miozitisa. Česti infektivni uzrok miozitisa je virusna infekcija, poput prehlade. Kod autoimunoloških bolesti, Vaš imunološki sustav počinje umjesto bakterije ili virusa napadati Vaše tijelo, te ako imati ovu rijetku bolest mišića, onda će početi napadati Vaše mišiće.

Miozitis – simptomi

Miozitis je rijetka bolest mišića, koja je karakteristična prema svojim simptomima. Miozitis može se iskazati u simptomima koji zahvaćaju Vašu kožu ili organe, a ujedno se pojavljuje i generalni osjećaj slabosti i teškoće u Vašim mišićima. Najčešći simptomi miozitisa su pojava neobičnog osipa na koži, često padanje, gubljenja ravnoteže i spoticanje, osjećaj slabosti i napetosti u mišićima, bol u zglobovima, problemi s održavanjem normalne ravnoteže, te poteškoće i problemi u svakodnevici i obavljanje normalnih radnji poput hodanja, penjanja uz stepenice, dohvaćanje predmeta koji se nalaze iznad Vas odnosno iznad glave i slično. Također, osoba može iskusiti i neke generalne simptome poput niske tjelesne temperature, neobjašnjivog gubitka težine i umor. Iako točan uzrok miozitisa nije poznat, on može nastati kao nuspojava nekih lijekova, te se može pojaviti kao jedan od simptoma infekcije i ozljeda, kao i zbog autoimunoloških bolesti. Često se povezuje ovo stanje s drugim bolestima, poput lupusa, reumatoidnog artritisa, prehlade, virusa, HIV-a, kao i konzumacijom opojnih sredstava.

Miozitis – liječenje

Miozitis se liječi na temelju njegovog uzročnika. Na primjer, ukoliko je miozitis uzrokovan virusnom infekcijom poput prehlade, onda trebate koristiti metodu koju biste inače koristili kada se liječite od prehlade. Ukoliko je uzrokovan bakterijskom infekcijom, u tom slučaju trebate koristiti antibiotike. Kod slučaja gdje je ova rijetka bolest mišića nastala kao nuspojava nekog lijeka, bitno je odmah prestati koristiti taj lijek i posavjetovati se sa svojim liječnikom kako biste vidjeli što dalje učiniti. Postoje razne druge metode liječenja miozitisa, posebice kada je u pitanju onaj koji je uzrokovan autoimunološkog bolešću. Prvi izbor za liječenje miozitisa su glukokortikoidi koji djeluju na slabljenje imunološkog sustav kako više ne bi napadao dalje mišiće. Problem kod ovog lijek je što može uzrokovati određene nuspojave, pošto se radi o vrsti steroida. Drugi lijek koji se preporučuje kod tretiranja miozitisa je imunosupresivni agens koji djeluje na način da oslabljuje imunološki sustav, no bez nuspojava. Također se koriste i biološki lijekovi za tretiranje ovog stanja.

Tagovi: