Metalni okus u ustima – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Metalni okus u ustima - uzrok i liječenje

Metalni okus u ustima – uzrok

Okus je jedno od pet glavnih osjetila, te uključuje razno razne neurološke funkcije. Kada netko osjeća metalni okus, to se može dogoditi zbog raznih faktora poput promjene u zdravlju. Jezik je sačinjen od tisuću malih osjetilnih organa odnosno okusnih papila i pupoljaka. Okus doživljavamo i kroz mirise, temperature i teksture, i kada osoba doživi određene promjene bilo u zdravlju, promjeni lijekova ili promjene u prehrani, tada može drugačije doživjeti okus. Nekoliko čimbenika može izazvati metalni okus u ustima.

Ljudi koji ne peru zube ili ih ne peru redovito ili ne koriste konac za zube mogu osjetiti promjene u okusu, pa tako i metalni okus. Neki razlozi za to su moguće bakterijske infekcije, poput gingivitis ili parodontitis, gljivične infekcije, traume u ustima, poput uklanjanje zuba, ulkusi, loše proteze te čak i tumori. Budući da su miris i okus tako usko povezani, problemi sa sinusima mogu uzrokovati metalni okus u ustima. Sjogrenov sindrom može uzrokovati suhoću u ustima, sinusima i očima, no isto tako može uzrokovati pojavu metalnog okus u ustima.

Metalni okus u ustima – zbog čega nastaje

Neki lijekovi mogu također uzrokovati metalni okus u ustima, a to uključuje i lijekove koje se koriste za kemoterapiju, kao i neki antibiotici, poput metronidazol, lijek za Alzheimerovu bolest, određeni lijekovi za štitnjaču, lijek za bipolarni poremećaj, etionamid, antibakterijski lijek za tuberkulozu, lijek za aritmiju, te lijek za smanjenje visoke razine kalcija u krvi. Promjene okusa česta su nuspojava mnogih terapija raka, uključujući i kemoterapije. To može biti zbog samog liječenja ili njegovih komplikacija, kao što su čirevi u ustima. Trudnoća u ranom stadiju može često uzrokovati promjene u okusima, pa tako i osjećaj metalnog okusa u ustima. Brojna neurološka stanja poput traume na području glave ili vrata, depresije i multiplu sklerozu, mogu uzrokovati promjene kod doživljaja okusa.

Kako okusni pupoljci šalju dalje signale u mozak, moguće je da dođe promjene doživljaja okusa ukoliko jedan dio mozga ne radi kako treba. Metalni okus ponekad može biti simptom Guillain-Barreovog sindroma. Ovo je autoimuno stanje koje utječe na periferni živčani sustav. Metalni okus može biti rani simptom anafilaksije, teške alergijske reakcije. Osobe s bolešću bubrega često znaju osjetiti metalni okus u ustima. Ostali mogući uzroci metalnog okusa mogu biti prehlade, infekcije sinusa i probavne smetnje.

Metalni okus u ustima – liječenje

Ukoliko imate metalni okus u ustima, ne morate se brinuti jer se ovaj problem može veoma lako i bezbolno riješiti. Ponajprije je bitno da identificirate koji je problem koji vam uzrokuje ovaj problem, te da na temelju toga krenete rješavati metalni okus u ustima. Promjene u prehrani ili životnim navikama mogu vam značajno pomoći u uklanjanju metalnog okusa iz usta.

Najbolje vam je da krenete s prestankom pušenja, ako pušite naravno. Također, dobro je da smanjite konzumaciju alkohola jer to isto kao i pušenje vam može stvoriti metalni okus. Ujedno, bitno je da pijete dovoljno vode svakodnevno i da održite hidrataciju tijela. Redovito perite svoje zube i koristite konac za zube. Možete isto tako krenuti žvakati žvake koje ne sadrže šećer, ili možete isprobati žvakati mentu. Postoje razne metode koje možete isprobati kod rješavanja metalnog okusa, a sve su lako za izvesti i zdrave za vas te ne trebate uzimati neke lijekove za to.

Tagovi: