Maprazax – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Maprazax - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Maprazax - djelovanje

Maprazax je anksiolitik iz skupine benzodiazepina namijenjen liječenju napadaja panike, stanja tjeskobe, agitacije i napetosti. Aktivna tvar lijeka je alprazolam, koji djeluje na središnji živčani sustav, pridonoseći sedativnom učinku. S obzirom da ovaj lijek ima brzo djelovanje, najčešće se koristi kod anksioznih pacijenata, ali nije zamjena za liječenje psihoza. Simptomi anksioznosti uključuju: razdražljivost, strepnju, nemir, napetost, poteškoće s koncentracijom, strah, nesanicu. Preporučena doza lijeka ovisi o težini simptoma. Kod anksioznih poremećaja početna doza je 0,25 mg do 0,5 mg 3 puta dnevno. Za panični poremećaj, uobičajena doza je 0,5 mg do 1,0 mg prije spavanja ili 0,5 mg 3 puta dnevno. Za pacijente kojima su potrebne veće doze, one se postupno povećavaju kako bi se izbjegle nuspojave. Maprazax ne smijete uzimati: ako ste alergični na alprazolam ili bilo koji pomoćni sastojak formule; ako postoji problem s disanjem; ako imate tešku bolest jetre ili bubrega. Ako ste propustili uzeti lijek u određeno vrijeme, trebate to učiniti čim se sjetite. Ali ako je vrijeme za sljedeću dozu, trebali biste preskočiti propuštenu dozu i uzeti sljedeću dozu lijeka. Ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Maprazax - nuspojave

Koje su nuspojave Maprazaxa? Najčešće nuspojave su: suha usta, nizak krvni tlak, glavobolja, depresija, nemir, umor, pospanost, problemi s pamćenjem, poremećaj govora, vrtoglavica, nedostatak ravnoteže. Ozbiljne nuspojave lijeka koje su rijetke i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć su: alergijske reakcije (osip, otežano disanje, oticanje lica i jezika), gubitak pamćenja, halucinacije, žutilo kože i očiju, neobično ponašanje, agresivnost, smanjena mokrenje, smanjena ili povećana seksualna želja, problemi s erekcijom. Povremene nuspojave su povraćanje, proljev, poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena, uznemirenost, halucinacije. Simptomi ustezanja javljaju se nakon naglog prekida uzimanja lijeka. Benzodiazepini, uključujući Maprazax, proizvode dodatne depresivne učinke kada se uzimaju s alkoholom ili opioidnim lijekovima. Na kraju razdoblja liječenja propisana doza se smanjuje kako bi se ublažili simptomi ustezanja. Maprazax nije namijenjen za dugotrajnu primjenu. Budući da se radi o benzodiazepinskom lijeku, njegovi se učinci osjećaju vrlo brzo, što može pridonijeti stvaranju ovisnosti. Ovaj lijek se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer se djelatne tvari lijeka mogu prenijeti na bebu.

Maprazax - cijena, iskustva

Primjena Maprazaxa korisna je u liječenju različitih simptoma, posebice u smislu tjeskobe. No, kako se radi o lijeku s psihoaktivnim svojstvima, koji može izazvati razne nuspojave, njegovu primjenu uvijek mora nadzirati liječnik specijalist. Ako Vam je liječnik propisao Maprazax, izbjegavajte upravljanje vozilima ili strojevima. Vrtoglavica i pospanost mogu uzrokovati ozbiljne ozljede. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, posebno o antidepresivima, antibioticima, lijekovima protiv gljivica, kontracepcijskim pilulama ili hormonskoj terapiji. Maprazax je lijek s brzim djelovanjem i pokazuje svoj učinak unutar 30 minuta nakon primjene. Trajanje njegovog učinka je oko šest sati, zbog čega se preporučuje ne uzimati dozu u isto vrijeme tijekom dana. Zlouporaba lijeka može dovesti do teške tjeskobe, poremećaja pamćenja, glavobolja i drhtanja. Terapija ovim lijekom ne smije biti duža od 12 tjedana. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Lijek čuvati izvan dohvata i dohvata djece. Lijek se izdaje samo na liječnički recept.


Tagovi: