Manjak vitamina d – uzrok, simptomi, liječenje

Manjak vitamina d - uzrok, simptomi, liječenje

Što je vitamin D i što uzrokuje njegov manjak u organizmu?

Vitamin D ili isto tako kalciferol je jedan od onih vitamina koji je topiv u mastima, ali ne i u vodi. Zbog svog širokog spektra djelovanja na sami organizam, on više nalikuje na hormon, stoga se njegov manjak veoma lako prepoznaje. Prisustvo navedenog vitamina smanjuje rizike od virusnih epidemija te jača sami imunitet, a njegov nedostatak može vidno utjecati na pojavu kardiovaskularnih, autoimunih, malignih, respiratornih te neuroloških bolesti. Brojna akutna i kronična oboljenja vežu se s manjom D vitamina. Što uzrokuje manjak vitamina D? Danas se smatra kako 50% stanovnika na Sjevernoj hemisferi pati od nedostataka vitamina D, osobito za zimskih mjeseci.

Ovaj vitamin od ključne je važnosti za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, a njegov nedostatak može se loše odraziti na zdravlje većina organskih sustava u tijelu. Najglavniji uzrok nedostataka vitamina D je manjak sunčeve svjetlosti. Način života, vrijeme boravka na otvorenom, geografski položaj - sve ovo može utjecati na vitamin D. Iako se najlakše dobiva putem izlaganja suncu (tijelo prirodno proizvodi navedeni vitamin kada je izloženo ultraljubičastom zračenju), on se u organizam može unijeti i putem namirnica ili dodataka prehrani.

Kako možete prepoznati da vam nedostaje vitamin D?

Tko sve može patiti od nedostatka vitamina D? Stariji ljudi, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, osobe koje imaju dijetu koja je siromašna ribom, vegani, osobe koje se ne izlažu suncu, osobe koje ne mogu apsorbirati nutrijente. Kako možete prepoznati da vam nedostaje vitamin D? Simptomi nedostatka samog vitamina D su veoma suptilni i teško se mogu povezati s nedostatkom vitamina u organizmu. Također, kod pojedinaca simptomi se mogu razvijati i godinama i ona se pojaviti sasvim neprimjetno.

Najčešći simptomi nedostatka vitamina D su: Česte infekcije i oboljenja, stalni osjećaj umora, izraženi bolovi u leđima i kostima, osjećaj depresije, teže zarastanje rana, povećani gubitak kose, bolovi u mišićima. Najvažnija zadaća vitamina D je održavanje zdravlja imuniteta kako bi se naše tijelo uspješno borilo protiv raznih virusa te bakterija. Ukoliko primijetite da ste često prehlađeni i da imate gripu, tada je potrebno posumnjati na vitamin D.

Iako za simptom umora mogu biti odgovorne i druge stvari, ukoliko se umor pojavljuje kad i oboljenje, ono je znak nedostatka D vitamina. Ukoliko vam u organizmu nedostaje ovaj vitamin, tada možete primijetiti i neraspoloženost kao i negativne misli. D vitamin je zasigurno jedan od najvažnijih vitamina za pravilnu apsorpciju kalcija, stoga je on zadužen za zdrav rast te razvoj kostiju. Kada starije osobe ne unose dovoljno D vitamina u organizam, one mogu patiti od smanjenje gustoće kostiju što može dovesti do poremećaja u mineralizaciji kostiju.

Kako nadoknaditi vitamin D?

Ukoliko sumnjate na nedostatak vitamina D u organizmu, tada je potrebno obratiti se liječniku. Posebnim krvnim testovima mogu se utvrditi koncentracije vitamina u organizmu. Kako nadoknaditi vitamin D? Nakon što sa sigurnošću utvrdite da postoji manjak navedenog vitamina, najbolje ga je namjestiti uz prehranu, izlaganje suncu, uzimanjem suplemenata - samo liječenje, točnije, nadoknadu određuje liječnik. Vitamin D pronalazimo u brojnim ribama poput tune, sardine, skuše, bakalar, losos i ostalim morskim plodovima.

Isto tako, ovaj vitamin nalazi se i u mlijeku, soku od naranče, margarinu te siru. Preporučuje se da više vremena provodite vani, da ste tjelesno aktivni, da po potrebi uzimate dodatne suplemente i da konzumirate hranu koja sadrži D vitamin. Stručnjaci najčešće preporučuju da boravite vani i da ste na svježem zraku. Na ovaj način ne samo da ćete nadoknaditi manjaka D vitamina, već ćete se osjećati bolje. Ako patite od kroničnog nedostatka ovoga vitamina, tada ste dužni odlaziti na redovite liječničke preglede kako bi se utvrdilo da je sve u redu.


Tagovi: