Malta što vidjeti

Malta što vidjeti

Malta što vidjeti tijekom posjete?

Malta je otočna država smještena u Sredozemnom moru, južno od Sicilije. Sastoji se od tri glavna otoka, a to su Comina, Goza i Malta. Glavni grad Malte je Valletta, koja je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i arhitekturi. Valletta je proglašena europskom prijestolnicom kulture 2018. godine. Osim toga, Malta ima i druge značajne gradove poput Slieme, St. Julian'sa i drugih. Malta ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina, a otoci su bili dom različitim kulturama i civilizacijama, uključujući Feničane, Rimljane, Arapčad, Normane i vitezove Svetog Ivana. Tijekom Drugog svjetskog rata, Malta je igrala ključnu ulogu kao strategijsko uporište. Malta također nudi prekrasne plaže, tirkizno plavo more i prekrasne krajolike. Turizam je važan sektor za Maltu, a posjetitelji dolaze uživati u bogatoj kulturi, tradiciji, ali i ljepoti prirode. Malta je članica Europske unije od 2004. godine, a engleski i malteški jezik su službeni jezici. Postoje brojne stvari za posjetiti kada se postavlja pitanje Malta što vidjeti. U nastavku ovog članak donosimo popis Malta što vidjeti kada posjećujete ovu otočnu zemlju.

Malta što vidjeti od atrakcija?

Malta je bogata različitim atrakcijama koje posjetiteljima nude kombinaciju povijesti, kulture, prirode i arhitekture. Prvo na popisu Malta što vidjeti je glavni grad Malte, Valletta, koja spada pod UNESCO-ovom svjetskom baštinom te nudi bogatstvo kulturnih i povijesnih znamenitosti. Posjetite Grand Master's Palace, St. John's Co-Cathedral, Upper Barrakka Gardens i Fort St. Elmo. Hagar Qim i Mnajdra su dva arheološka kompleksa koja predstavljaju drevne megalitske hramove koji su stariji od piramida u Egiptu. Smješteni su na jugozapadu Malte i dio su UNESCO-ve svjetske baštine. Gozo je drugi najveći otok u malteškom arhipelagu, Gozo, nudi prekrasne pejzaže, ruralni šarm i značajne znamenitosti poput Azure Window. Blue Lagoon je smještena između otoka Comino i Cominotto, ova laguna privlači posjetitelje tirkiznim vodama i spektakularnim pejzažima. Sljedeće na popisu Malta što vidjeti je Marsaxlokk, ribarsko selo koje je poznato po svojim šarenim tradicionalnim ribarskim brodovima, nazvanim "luzzu". Tarxien Temples je kompleks megalitskih hramova koji svjedoče o drevnoj povijesti Malte, a smješteni su južno od Vallette. Gardjola Gardens u Sengleau su vrtovi koji pružaju prekrasan pogled na Velu Prinčevu luku. Mosta Dome ili Rotunda je treća najveća samostojeća kupola u Europi i jedan od najimpresivnijih sakralnih objekata na Malti.

Malta što vidjeti od znamenitosti?

Sljedeće Malta što vidjeti je St. Paulove katakombe koje su smještene blizu mjesta Rabat, te predstavljaju podzemni grobni kompleks s arheološkim ostacima iz rimskog razdoblja. Dingli stijene pružaju spektakularan pogled na obalu Malte i Sredozemno more. Najbolje je posjetiti ih tijekom zalaska sunca kada se pruža predivan pogled na horizontu. Mellieha Bay je najveća pješčana plaža na Malti, savršena za opuštanje i uživanje u moru. Mnajdra hramovi su smješteni južno od Hagar Qima, a ovi megalitski hramovi dio su UNESCO-ve svjetske baštine i nude zanimljiv uvid u drevnu maltešku povijest. Ghar Dalam je arheološki lokalitet koji sadrži špilju s fosilima iz prapovijesti, uključujući i ostatke drevnih životinja. Sljedeće Malta što vidjeti trebate je njihov Nacionalni arheološki muzej je smješten u Valletti, a ovo muzejsko postrojenje dom je velikom broju arheoloških artefakata koji prikazuju bogatu povijest Malte. Za sve ljubitelje pomorske povijesti, Malta marinski muzej je odlično mjesto koje prikazuje pomorsku baštinu.


Tagovi: