Lijek za mamurluk

Ljepota i zdravlje

Lijek za mamurluk

Lijek za mamurluk koji ubrzava oporavak

Što je mamurluk i koji su njegovi simptomi? Postoji li učinkovit lijek za mamurluk? Konzumiranje alkohola u velikim količinama popraćeno je nizom negativnih simptoma. Svi koji su popili čašicu znaju više o mamurluku. Bez obzira je li mamurluk blag ili jak, opterećuje sve organe zbog dehidracije uzrokovane visokim unosom alkohola. Također, alkohol utječe na hormonsku funkciju organizma i povećava razinu hormona stresa kortizola. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, dok neki mogu imati blage simptome koji brzo prolaze, drugi mogu imati mamurluk koji traje više od 20 sati.

Simptomi mamurluka su višestruki i uključuju: suha usta, povraćanje, glavobolju, žeđ, vrtoglavicu, lošu koncentraciju, promjene raspoloženja, probleme sa spavanjem, razdražljivost, umor i slabost. Čimbenici koji povećavaju rizik od mamurluka su dob, zdravstveno stanje, konzumacija alkohola na prazan želudac, pušenje, uporaba droga. Iako znanost do sada nije uspjela pronaći lijek za mamurluk, nedavne studije su pokazale da određena pića i hrana mogu ublažiti njegove negativne učinke.

Prirodni lijek za mamurluk

Koji je dokazani lijek za mamurluk? Simptomi mamurluka su višestruki i mogu negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti. Dehidracija je jedan od najčešćih simptoma mamurluka, pa voda može pomoći tijelu da se oporavi i smanji ovu nelagodu. Osim toga, hidrataciju se može nadopuniti konzumacijom prirodnih čajeva koji pomažu nadoknaditi izgubljene elektrolite. Čaj od đumbira iznimno je bogat antioksidansima i protuupalnim tvarima koje pomažu u ublažavanju simptoma mamurluka. Prethodna istraživanja pokazuju da konzumacija šalice kave može biti dobar lijek za mamurluk, jer povećava budnost i smanjuje negativne reakcije. Kava ne samo da će dati više energije, već će pomoći i pri ublažavanju glavobolje.

Pomaže smanjiti mučninu i vrtoglavicu, što ga čini najboljim prirodnim lijekom za mamurluk. Konzumirajte vitamin C i vitamin B12 jer sadrže antioksidativna svojstva. Svježe pripremljen voćni sok sadrži puno vitamina koji pomažu u vraćanju razine glukoze u krvi i detoksikaciji cijelog organizma. Također, sok s visokim udjelom vode, poput lubenice, dinje i kruške, idealan je za liječenje mamurluka. Ako je vaše tijelo patilo od teške dehidracije, limunada će smanjiti glavobolju i bol.

Hrana kao lijek za mamurluk

Postoji mnogo različitih načina kako izbjeći neugodne simptome koji se javljaju nakon većeg unosa alkohola. No, najučinkovitija strategija uključuje univerzalni lijek za mamurluk – odražavati hidrataciju, dovoljno sna i kvalitetan obrok. Iako neugodni simptomi ne prolaze brzo, upotreba tradicionalnih lijekova protiv mamurluka može smanjiti opću slabost. Kako su želudac, jetra i crijeva preopterećeni viškom alkohola, preporuča se birati laganu i posnu hranu, poput smeđe riže, salate ili juhe od povrća. Namirnice poput brokule sadrže aminokiselinu zvanu cistein.

Znanstvenici sugeriraju da on može smanjiti količinu otrovne kemikalije acetaldehida, koja pridonosi bržem otkucaju srca, povraćanju i mučnini. Zobene pahuljice mogu pomoći u smirivanju želuca, a istovremeno sadrže vrlo hranjive tvari poput magnezija, željeza, kalcija i vitamina B. Žlica maslinovog ulja provjerena je tehnika koja će ublažiti posljedice mamurluka. Stručnjaci preporučuju obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i malo masnoća, koji će dati dodatnu energiju. Žitarice koje se lako probavljaju zajedno sa žlicom meda vratit će tijelu potrebnu energiju. Med je bogat fruktozom i ima protuupalna svojstva, što je idealan lijek za mamurluk.

Tagovi: