Lichen planus – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Lichen planus - uzrok, simptomi i liječenje

Što je lichen planus i što znamo o ovom bolesti?

Lichen planus specifično je stanje u kojemu naš imunološki sustav napada stanice kože, a može se pojaviti na mnogim mjestima na našem tijelu. Najčešće se pojavljuje na rukama i nogama, no lichen može pogoditi i usnu šupljinu, kao i nokte i kosu. Ova bolest razlikuje se od mnogih sličnih po tome što joj nije poznat uzrok. Različita nastojanja da se utvrdi što izaziva lichen planus završila su neuspješno. Od 2020. godine provodi se više istraživanja u Njemačkoj i SAD-u kako bi se konačno utvrdio glavni uzrok ove bolesti, no rezultate tog istraživanja još nismo vidjeli.

No što zapravo znamo o ovoj bolesti? Karakterizira ju svrbež i ljubičasti plikovi, pogotovo u akutnom obliku. Lichen nije zarazan te ne postoji opasnost od infekcije kada ste u kontaktu s osobom zaraženom ovom bolešću. Isto tako, bolest se uglavnom liječi bez medicinske intervencije te samo kućnim pomagalima. U ovome tekstu govorimo više o lichen planusu te dajemo sve bitne informacije koje trebate znati.

Lichen planus – nepoznati uzrok, poznati okidač

Glavno pitanje svakoga tko se bavi ovom bolešću je uzrok, a on je ostao nepoznat sve do dana današnjega. Ipak, kako se radi o imunološkoj reakciji, možemo svesti potencijalne uzročnike na uži krug. Njih nazivamo okidačima lichen planus bolesti i pomažu nam u dijagnostici pacijenata. Najčešći okidač za lichen je hepatitis C, odnosno infekcija navedenom bolesti. Hepatitis i inače za sobom povlači mnoge oportune bolesti, no mnogi na polju medicine se slažu kako je lichen planus česta popratna bolest hepatitisu. Osim toga, cjepiva protiv gripe i cjepiva protiv hepatitisa B također su potencijalni okidači za lichen.

Cjepivo protiv COVID-19 nije okidač za ovu bolest. Postoje sumnje da su i neki nesteroidni lijekovi okidači, a poglavito se priča o brufenu i naproksenu. Premda lichen ne pogađa srčani sustav, određeni lijekovi za bolesti srca, krvnih žila i srčanih aritmija također mogu biti okidači. Ipak, dok ne saznamo konkretan uzrok, svi ovi okidači više su nagađanja nego činjenice.

Liječenje bolesti lichen planus – kortikosteroidi, retinoidi te prirodno liječenje

Kako je mnogo oko ove bolesti još neobjašnjeno, tako je i liječenje lichen planusa razno i ponekad samo oslobađa pacijenta od svrbeži. Dobra stvar u svemu tome je što lichen planus često spontano nestaje nakon par tjedana ili mjeseci. Oni koje muči preko godinu dana i dalje mogu doživjeti spontano povlačenje bolesti. Kortikosteroidi mogu biti odlični u sprečavanju upala rana, no moraju se uzimati kontrolirano i u dozvoljenim količinama. Retinoidi su druga opcija, a radi se sintetički dobivenim vitaminom A koji je odličan za kožu. Ipak, osim što su učinkoviti, mogu izazvati i iritaciju kože stoga nisu uvijek svima izbor.

Od prirodnih rješenja najviše se spominje kurkuma te namirnice bogate vitaminom A kao što su: riba, mahunarke, biljna ulja i mnoge druge namirnice koje ionako redovito konzumiramo. Lichen planus više je smetnja nego ozbiljna bolest, no savjetovanje s liječnikom svakako Vam treba biti na vrhu prioriteta ukoliko uočavate promjene na svojoj koži.

Tagovi: