Leptospiroza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Leptospiroza - uzrok, simptomi, liječenje

Leptospiroza – vodenasta groznica

Vjerojatno ste čuli za leptospirozu. Znate li odakle dolazi ova bolest, kako se klasificira i koji su njezini simptomi? Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zoonoze se odnose na bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, putem bakterija, virusa i parazita. Leptospiroza ili vodena groznica je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija roda Leptospira, a nalazi se u mokraći životinja, najčešće štakora, ali i drugih životinja.

Bolest je mnogo češća u području loših sanitarnih uvjeta, ali se javlja doslovno u svim dijelovima svijeta. Pogađa ljude oba spola i sve dobi. Jedna je od brojnih bolesti koje prenose glodavci. Poplave olakšavaju kontaminaciju jer je voda onečišćena urinom štakora, koji je prisutan u kanalizaciji pomiješan s blatom. Leptospiroza uzrokuje razne simptome, od blagih do teških, gdje dovodi do oštećenja bubrega, meningitisa, zatajenja jetre i pluća, pa čak i smrti. Bakterije mogu ući u tijelo kroz sluznicu ili kožu. Razdoblje inkubacije, odnosno vrijeme između početka bolesti i trenutka kada se simptomi manifestiraju, može varirati od 1 do 30 dana, odnosno u prosjeku 14 dana.

Leptospiroza – simptomi

Leptospiroza može biti simptomatska ili asimptomatska. Kliničke manifestacije variraju od asimptomatskih oblika do teških stanja. Dijele se u dvije faze: ranu i kasnu fazu. Leptospiroza u nekim područjima ima visok rizik od smrtnosti, čak 40%. Kada leptospiri uđu u ljudsko tijelo kroz kožu, osobito ako postoji ogrebotina ili rana, tada dolazi do infekcije. Svatko tko dođe u dodir s kontaminiranom kišnicom, blatom ili hranom može razviti ovu bolest. Simptomi leptospiroze mogu se zamijeniti s drugim stanjima, ali glavni znakovi bolesti su: groznica, glavobolja, bolovi u tijelu, osobito u nogama, povraćanje, proljev, kašalj, bolovi u mišićima, bolovi u trbuhu, osip na koži.

U najtežem obliku (Weilova bolest) prisutna je žutica pa je potrebna posebna pažnja tijekom hospitalizacije. Pacijent također može imati krvarenje, meningitis, zatajenje bubrega, jetre i dišnog sustava, što može dovesti do smrti. Dijagnoza leptospiroze sastoji se od testova na antitijela u krvi i bakterije na leptospirozu u mokraći. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake se godine dogodi nekoliko tisuća novih slučajeva, s blagim simptomima, dok je 10% smrtno.

Kako se liječi leptospiroza?

Dijagnoza za potvrdu leptospiroze postavlja se analizom krvi. Liječenje se temelji na primjeni antibiotske terapije i drugih mjera, uvijek pod vodstvom liječnika na temelju prisutnih simptoma, ovisno o ranoj ili kasnoj fazi bolesti. Blagi slučajevi se liječe ambulantno, ali teži slučajevi zahtijevaju hospitalizaciju pacijenta. Samoliječenje može pogoršati stanje. Osoba koja ima groznicu, glavobolju i bolove u tijelu nekoliko dana nakon kontakta s kontaminiranom vodom, blatom ili hranom treba odmah potražiti liječničku pomoć. Leptospiroza je izlječiva, a kod osoba s jakim imunitetom simptomi su blagi.

Međutim, u nekim je situacijama indicirana uporaba lijekova, dok ozbiljna stanja zahtijevaju liječnički nadzor. Kako se leptospiroza može izbjeći? Preventivne mjere uključuju: pridržavanje osnovnih higijenskih mjera, temeljito pranje voća i povrća prije upotrebe, izbjegavanje gomilanja smeća u kući. Uvijek držite kante za smeće zatvorene s poklopcem. Ne ostavljajte otvorene posude za hranu. Izbjegavajte izravan kontakt s poplavnom vodom i blatom. Nosite gumene čizme i rukavice prilikom uklanjanja mulja i odčepljivanja odvoda.

Tagovi: