Laganje u vezi – zašto muškarci i žene povremeno lažu

Ljubav i veze

Laganje u vezi - zašto muškarci i žene povremeno lažu

Zašto postoji laganje u vezi

Zašto uopće postoji laganje u vezi? Lako je pretpostaviti kako je u vezi samo jedna osoba kriva za laži i zato što ne govori istinu, ipak, u vezi su dvije osobe te kako osoba kojoj se laže može to naslutiti i pronaći istinu? Najvažnije je u vezi postići balans, ispuniti odnos iskrenim osjećajima nakon što se laž otkrije.

Laganje većinom uvijek ima za cilj ispunjavanje neke određene svrhe i najčešće u svrhu zaštite nekoga od nečega. Jako je važno pobliže razmotriti motivaciju za laganje i što točno pojedinac čini time kada laže, što točno i koga od čega pritom nastoji zaštititi.

Razlog može biti ego osobe, postavljanje temelja za osjećaj sigurnosti u vezi, osjećaj srama ili su jednostavno bezazlene kako bi se izbjegla svađa i rasprava. Laganje u vezi često može imati za cilj izbjegavanje konflikta ili tenzija u vezi ili kako bi se izbjeglo povrjeđivanje tuđih osjećaja. Osobe mogu lagati kako bi stvorile određeni dojam i zavidnu sliku o sebi, kako bi se zaštitili ili kako bi zadobili moć u vezi.

Laganje u vezi na samom početku veze

Kada dvije osobe izađu na spoj prvih par puta, one se tek počinju upoznavati, to je jako uzbudljivo i time se postavljaju temelji buduće veze. Ako se upoznaju i shvate kako imaju puno stvari zajedničkih, točnije da vole iste ili slične stvari, navike i aktivnosti, to će dvije osobe još više zbližiti i produbiti njihov odnos. Samim time, to će biti razlog za daljnje viđane i na kraju krajeva za ulazak u vezu.

U tim trenucima može započeti prvo laganje u vezi. Dakle, na samom početku, ako netko od te dvije osobe nije iskren onda i sama veza započinje lažima i pretvaranjem. Iz jednog jednostavnog razloga: da bi se osobe svidjele jedna drugoj i kako bi bile dovoljno dobre jedna za drugu i za početak nove veze.

Ako je laganje u vezi prisutno od samog početka, sama veza je započela sa obmanom i zabludom. Sve to može biti bezazleno ako kasnije istina izađe na vidjelo i osobe u vezi postignu iskren odnos koji će produbljivati poštovanjem i ljubavlju.

Laganje u vezi i kako prestati sa time

Kada postanete svjesni kako niste bili potpuno iskreni, pripremite se prije no što kažete istinu svom partneru ili partnerici. Ako ćete izreći istinu koja se čini kompliciranijom no što jest, pripremite svog partnera ili partnericu nato što će čuti i saznati. Laganje ili prikrivanje istine mogu izazvati osjećaj sramote i namjeru da ipak kažete istinu i iskopate se iz jame laganja.

Ako laganje u vezi postoji, morate biti pažljivi, pripremite se prije no što iznesete istinu i budite pažljivi prema partneru ili partnerici kao ne biste uistinu povrijedili i u potpunosti iznevjerili osobu koju volite jer vrlo lako u takvoj situaciji može izgubiti povjerenje u vas, ali i u vaš zajednički odnos.

Prethodno izrazite svoje osjećaje oko čitave situacije i ispričajte se zato što je uopće do nje došlo, iznesite svoje razloge zašto ste uopće osjetili potrebu za laganjem i zašto ste to napravili. Iskren odnos može se izgraditi samo iskrenošću, laganje u vezi tu ne bi trebalo postojati.

Tagovi: