Što je labirintitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je labirintitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je labirintitis?

Upale i bolovi koje doživljavamo u našem tijelu uvijek imaju svoje nazive na latinskom, a medicina je imenovala sve dijelove našeg tijela često prema onome na što ta stanja ili dijelovi tijela sliče. Kada pričamo o labirintitisu, brzo ćemo posumnjati na naše uho i njegove kanale i kanaliće koji tvore nekakav mali labirint u našoj glavi. Labirintitis je upala srednjeg uha koja može imati vrlo neugodne simptome, a javlja se nakon bakterijske infekcije. Posljedice mogu uključivati oslabljen sluh i stalne vrtoglavice. Labirintitis je dobio ime od kombinacije riječi za bol i labirint, a danas se tretira uz pomoć raznih lijekova koji ubijaju bakterije uzročnike. U ovome tekstu govorimo više o dijagnozi i kako se ona liječi, a isto tako dajemo savjete kako prevenirati ovakav sindrom odnosno bolest. Bolesti uha često za sobom vode i nemogućnost odrade svakodnevnih zadataka stoga je bitno paziti na zdravlje svojih osjetila, pogotovo kada je u pitanju naše uho.

Labirintitis i liječenje – kako izliječiti?

Labirintitis se liječi neinvazivnim putem i uz korištenje tableta. Rijetko kad se koriste ikakve kirurške metode. Ta činjenica nije rezervirana samo za bolesti uha: u medicini se kirurška metoda uvijek smatra zadnjom opcijom, a potiče se da se tijelo samo riješi stanja koje nije dobro. Labirintitis tu nije nimalo izniman: pacijentima se uglavnom daju antibiotici posebne sorte kako bi se riješili infekcije. Kako je ova bolest uvijek uzrokovana bakterijama, nije ju teško dijagnosticirati, a liječenje ne traje dugo. Pacijenti koji uzimaju kvalitetne farmakološke preparate osjećaju se potpuno zdravo već nakon 10 dana. Dakle, isključivo se liječi lijekovima, odnosno antibioticima koji su posebno napravljeni za bolesti uha i ne koriste se kirurške metode. Da bismo spriječiti nastanak ove dijagnoze, možemo samo pravovaljano reagirati na simptome koje šalje naše tijelo. Ne postoji tjelovježba ili prehrana koja bi spriječila nastanak stanja uzrokovano bakterijama i parazitima. U nastavku teksta ne govorimo dakle o prevenciji, već o:

Labirintitis: simptomi

Upala srednjeg uha nije nimalo ugodno iskustvo, a glavni je pokazatelj da sa zdravljem našeg uha nešto nije u redu. Ukoliko imate upalu uha, ne trebate odmah posumnjati na labirintitis, no ako se nakon upale i dalje osjećaju vrtoglavice ili ako imate osjećaj da je ova upala snažnija nego sve ostale, onda biste mogli posumnjati na labirintitis. Manifestira se gotovo kao snažnija upala uha s težim posljedicama. Doktor opće prakse tada Vam napiše uputnicu za specijalista i dalje rješavate svoj problem s uhom u klinici. Ova dijagnoza nije nešto novo i doktori su uglavnom vrlo dobro upoznati s ovim problemom. Liječenje ne traje dugo, a prevencija je nemoguća, kako smo već rekli, jer bolest dolazi radi bakterijske infekcije. Dakle, spriječite bolest labirinta uz pravovaljano reagiranje na simptome. Zdravlje naših osjetila je vrlo važno stoga uvijek slušajte što Vam tijelo poručuje kada Vas nešto boli. Obavite redovit pregled kod doktora i spriječit ćete napredovanje ovakvih bolesti.

Tagovi: