Kuhari otrkrili najbolji recept za pizzu: Ima jedna caka, oni dodaju 1 sastojak

Hrana i piće

Kuhari otrkrili najbolji recept za pizzu: Ima jedna caka, oni dodaju 1 sastojak

Kvalitetno tijesto je tajna dobre pizze

U moru kuhinjskih pomagala i aparati koji mijese umjesto vas su velika olakšica, naročito kada vam se žuri, ali ako želite pravu pizzu, mijesite rukama. Domaće, kvalitetno tijesto je tajna dobre pizze, a njega morate mijesiti rukama. Potrebno vam je 1 kg brašna tip 400, pola vrećice suhog kvasca, 10 g soli, 20 g šećera, 250 ml mlake vode i 1 dl maslinovog ulja. Prvo pomiješajte brašno i sol u većoj posudi u kojoj ćete mijesiti.

Tijesto za pizzu treba biti mekano elastično i podatno, pa uz navedene sastojke i omjere slijedite proceduru. U sredini mješavine brašna i soli napravite prstima rupicu u koju dodajte pola vrećice kvasca, šećer i malo mlake vode. Ostavite malo da odstoji da se kvasac aktivira, dodajte ostatak vode i dobro umijesite da se sastojci objedine. Radnu površinu ili dasku pospite obilno brašnom na koje prebacite sve iz posude i nastavite rukama mijesiti najmanje deset minuta.

Maslinovo ulje osigurava glatko dignuto tijesto bez korice

Znate li kako provjeriti jeste li dobili željenu kvalitetu dizanog tijesta. Pritiskom prsta ćete stvoriti udubinu u tijestu, ali ako ste sve odradili kako treba, ono brzo vraća u početni položaj i udubina nestaje. Ako ste mijesili oko deset minuta ravnomjerno ste pomiješali sve sastojke i utisnuli dovoljno zraka, sada dodajte maslinovo ulje u posudu, uvaljajte kuglu tijesta u njega i pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se tijesto brže i jednakomjernije digne.

Ako se pitate čemu ulje i zašto baš maslinovo, to je dio tajne dobre pizze. Jasno da će poslužiti i neko drugo ulje, ali najbolje maslinovo ulje osigurava glatko dignuto tijesto bez korice i nabora. Dok čekate da se djelo vaših vještih ruku digne, pripremite ostale sastojke za vašu domaću pizzu i slobodno dajte mašti na volju. Na pizzu možete staviti sve što poželite, možete kopirati stereotipnu ponudu pizzerija, možete koristiti ostatke iz svog frižidera ili smisliti i isprobati posve nove kombinacije.

Trik za najbolje tijesto za pizzu stvara čaroliju za vašim stolom

Dignuto masu iz posude vratite na dasku, premijesite, podijelite na četiri jednaka dijela i formirajte četiri jednake kuglice da dobijete po jednu pizzu. Ako u obitelji imate različite ukuse, sklonosti i želje, možete napraviti četiri različite pizze. Trik za najbolje tijesto za pizzu stvara čaroliju za vašim stolom i obitelj će vas možda svako malo proganjati pitanjima, kada ćemo opet imati pizzu. Najbolja pohvala koju možete dobiti je ona “tvoja piza je bolje od odlaska u pizzeriju”.

Tijesto za pizzu mora biti glatko, podatno, elastično i prozračno, da bi pizza ispala savršena. Naravno, ako nemate vremena mijesiti, uvijek možete kupiti gotovo tijesto u vašoj pekarnici ili obližnjoj pizzeriji i slaganje pizze dovršiti u svojoj kuhinji. Iznenadit ćete se da možda svi ne poštuju ovu recepturu i ubrzo ćete lako razlikovati koje tijesta su napravljena po ovim preporukama, a koja nisu. Sastojke na pizzi možete mijenjati po želji, ali kvaliteta tijesta mora biti postojana.

Tagovi: