Kripto mjenjačnica

Kripto mjenjačnica

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Kripto mjenjačnica u Hrvatskoj - pratimo li svjetske trendove?

Fenomen kriptovaluta i trgovina istih nije vijest od jučer. Ideja o digitalnim valutama stara je preko jednog desetljeća, a postavlja se pitanje kako tu stoji Hrvatska i gdje se mi nalazimo kada govorimo o novim trendovima? Hrvatska je prije svega periferna zemlja - novi trendovi, nove tehnologije i nova saznanja vrlo rijetko se događaju kod nas.

Ona dolaze nama s vremenom, a faza prilagodbe naravno ovisi o mogućnostima zemlje i koji je fenomen u pitanju. Kripto mjenjačnica i općenito kriptovalute kod nas nisu još zaživjele u potpunosti. Ne možemo reći ni da nisu ni počele jer kao članica Europske Unije pratimo zakonske regulacije EU-a koje postoje već neko vrijeme. Kripto mjenjačnica može se pronaći u Hrvatskoj, no u pitanju je samo Zagreb i Split. Srećom, kripto mjenjačnicama možemo smatrati i one online mjenjačnice stoga cijelo pitanje broja fizičkih mjenjačnica u Hrvatskoj nije toliko važna. Kako uopće funkcioniraju kriptovalute i zašto je to danas aktualna tema? Upoznajmo se više s ovim fenomenom.

Kripto mjenjačnica i kriptovalute - zašto su toliko popularne?

Kriptovalute su oblik digitalnog novca koje ne izdaje niti jedna središnja državna banka. One nisu regulirane državnim institucijama (bar ne za sada), a njihov tretman varira od zemlje do zemlje. Baš kao i druge moderne tehnologije i fenomeni, postoji jedna faza prilagodbe na globalnoj razini dok fenomen ili tehnologija ne postane zakonski uređena. Kad je u pitanju kripto mjenjačnica, odnosno kriptovalute općenito, one su u našoj zemlji zakonski uređene isključivo putem zakona Europske Unije.

Slična priča je bila s zlostavljanjem na internetu - u početku nisu postojale zakonske odredbe koje bi mogle olakšati pravni proces, no 10 godina kasnije Republika Hrvatska je uvrstila ovaj oblik zlostavljanja među sve ostale. Kad su u pitanju kriptovalute, treba znati da upravo zato što nisu regulirane od strane država, postoji puno zamki i potencijalnih prevara. To ne znači da je poslovanje s kriptovalutama u startu neisplativo - kripto mjenjačnica je u svijetu sve više i vidimo kako je ovaj model plaćanja sve češći.

Kakve vrste kripto mjenjačnica postoje?

Kripto mjenjačnice ne moraju isključivo izgledati kao klasične, fizičke mjenjačnice. Osnovna podjela ovakvih mjenjačnica je na fizičke i na one online. I jedne i druge mogu mogu biti centralizirane, decentralizirane ili hibridne. U centraliziranim mjenjačnicama možete kupovati i prodavati kriptovalute za fiat valute. Centralizirane mjenjačnice su pod kontrolom tvrtke, odnosno njime upravlja neka centralna organizacija. Za razliku od njih, decentralizirana kripto mjenjačnica nije pod upravljačkom palicom nikakve tvrtke i sav posao obavljaju automatizirani procesi.

Ovakav tip kripto mjenjačnica najviše je povezan s blockchain tehnologijom (po kojoj su kriptovalute generalno i poznate). Hibridne mjenjačnice su naravno one koje uzimaju karakteristike centraliziranih i decentraliziranih mjenjačnica - cilj im je spojiti funkcionalnost centraliziranih i sigurnost decentraliziranih mjenjačnica. Kad su u pitanju poznate kriptovalute, poput Bitcoina, onda govorimo o centraliziranim kripto mjenjačnicama. Broj takvih mjenjačnica u Hrvatskoj je vrlo limitiran, no sigurni smo kako će s vremenom taj broj eksponencijalno rasti, a kriptovalute postati dio javne kulture i kod nas.


Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama