Korona (Covid 19) tablete – djelovanje, nuspojave, cijena

Ljepota i zdravlje

Korona (Covid 19) tablete - djelovanje, nuspojave, cijena

Korona tablete kako djeluju

Dvije su najpoznatije farmaceutske kompanije krajem prošle godine dobile odobrenje za plasman korona tablete na tržište koje pomažu u liječenju Covid-19 bolesti. Merc je plasirao Molnupiravir, a Pfizer svoj lijek Paxlovid korona tablete koje pomažu u liječenju ovog virusnog oboljenja.

Tablete za liječenje Covid-19 bolesti djeluju po slično principu sa ciljem sprečavanja razvoja virusa i širenja unutar organizma osobe koja se virusom zarazila. Iako su pakiranja različita, i način primjene je različit, na primjer Merck-ov lijek se primjenjuje u prvih pet dana od oboljenja dva puta na dan, dok se Pfizerov lijek primjenjuje unutar pet dana uzimanjem lijeka tri puta na dan.

Učinkovitost lijeka je kod Pfizera veća, znanstvena su istraživanja dokazala da je učinkovitost i do 89 % u sprečavanju težih simptoma razvoja bolesti, dok je učinkovitost Merck-ovih tableta do 50% u cilju sprečavanja težih oblika oboljenja i komplikacija koje mogu dovesti do hospitalizacije, te potencijalno i smrti oboljele osobe od Covid-19 bolesti.

Korona tablete imaju nuspojave

Korona tablete svojim djelovanjem u cilju onemogućavanja razmnožavanja virusa u tijelu osobe, obje vrste, i Molnupiravir i Paxlovid stvaraju svaka na svoj način blokadu virusu da se širi dalje u tijelu zaražene osobe.

Klinička ispitivanja kod oba lijeka su dokazala da korona tablete nemaju nikakvih nuspojava i da su uz cijepljenje vrlo učinkovit način borbe protiv ovog virusa koji je obuzeo cijelu planetu, sve zemlje, sve kontinente, sve ljude na ovaj ili onaj način. Međutim, farmaceutske kompanije ne stoje već dalje razvijaju i poboljšavaju već plasirane lijekove, kako se i dalje bave novim lijekovima koji će možda biti još učinkovitiji.

Učinkovitost postojećih lijekova je najveća ukoliko se lijekovi primjene u prvih ped dana od oboljenja i ne izazivaju nikakve nuspojave koje bi mogle zakomplicirati zdravstveno stanje osobe koja je oboljela od Covid-19 bolesti. Međutim, prilikom uzimanja lijekova potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom zbog vašeg općeg zdravstvenog stanja ili zbog bolesti koje već imate otprije kako ne bi došlo do kombinacije lijekova koje bi mogle dovesti do neželjenih nuspojava.

Kolika je cijena korona tablete

Prvobitna cijena za jednu kutiju korona tablete za liječenje Covid-19 bolesti iznosila je 700 dolara na slobodnom tržištu lijekova. Ta cijena je poprilično velika za šire mase i za siromašne ljude, pa čak i za siromašne države koje si ne mogu priuštiti da tako skupi lijek uopće stave na listu lijekova dostupnih preko zdravstvenih sustava u tim zemljama.

Stoga je ubrzano pristupljeno razvoju zamjenskih lijekova koji predstavljaju supstitute i imat će znatno nižu cijenu koja će biti dostupna širom krugu ljudi. Brojne farmaceutske kompanije ubrzano rade na istraživanjima korona tablete koja će imati jednake učinke kao već plasirane Merck-ove i Pfizer-ove tablete uz niže cijene koje bi bile prihvatljivije svima.

Za hospitalizirana liječenja lijekovi koji se daju pacijentima cijene su također paprene, na primjer za bočicu lijeka koji se daje hospitaliziranim pacijentima potrebno je izdvojiti oko dvije tisuće eura, a procjena je ministra zdravstva da su potrebe oko 200 bočica mjesečno. No, međutim ne primjenjuju se isti lijekovi kod svih pacijenata, ovisno simptomima koji su se razvili tako se i koriste lijekovi. Stoga je prije korištenja bilo kakvih tableta potrebno savjetovati se sa svojim liječnikom.

Tagovi: