Koliko vrijede nalazi prije operacije

Koliko vrijede nalazi prije operacije

Koliko vrijede nalazi prije operacije zna vaš liječnik

Priprema za bilo kakvu operaciju uključuje i preoperativnu obradu koja obuhvaća sve potrebne pretrage, možda dodatne dijagnostike postupke i obavezan pregled i konzultacije kod anesteziologa. Koliko vrijede nalazi prije operacije zna vaš liječnik i dužan vam je to reći. Preoprativna obrada uključuje nalaz krvi i urina, ekg i pregled kod anesteziologa, ovisno o drugim bolestima od kojih bolujete i vrsti operacije na koju idete, kirurg može zatražiti dodatne pretrage, a nalazi vrijede najduže 30 dana.

Koliko vrijede nalazi prije operacije vas zapravo ne treba brinuti, jer se na uputnice za pretrage koje morate obaviti obično naznačuje da je to preoperativna obrada. Vađenje krvi je brzu, nalaz je ili isti ili drugi dan, no, mnogi pacijenti u stresu zbog predstojeće operacije imaju problema sa urinom, preporuka je ponijeti urin od doma u sterilnoj bočici, inače vam se može dogoditi da dva dana dolazite u isti laboratorij samo zbog urina, a ekg možete obaviti isti dan kad i laboratorij.

Koliko vrijede nalazi prije operacije i zašto je anesteziološki pregled zadnji

Pregled kod anesteziologa uključuje intervju, kroz koji anesteziolog uzima vašu anamnezu, podatke o drugim bolestima od kojih se liječite, o lijekovima koje morate uzimati stalno, o lijekovima koje uzimate povremeno ili samo po potrebi, pregleda medicinsku dokumentaciju koju morate imati sa sobom i na kraju ispunjavate pismeni upitnik kao dio pregleda. Koliko vrijede nalazi prije operacije i zašto je anesteziološki pregled zadnji, posve je jasno, jer mu morate donijeti najnovije nalaze krvi, urina i ekg-a.

Koliko vrijede nalazi prije operacije već je rečeno, ne smiju biti stariji od 30 dana, a anesteziolog će vas uputiti u vrste anestezija i koji rizici prate koju vrstu anestezije. Sigurno će vas pitati i da li ste alergični na neke lijekove i jeste li ikada doživjeli anafilaktički šok i tek nakon toga vam sugerirati najsigurniji oblik anestezije za vas, ovisno o težini i kompleksnosti operacije na koju idete odlučuje da li vam treba opća ili je dovoljna samo lokalna enestezija.

Koliko vrijede nalazi prije operacije i ostale važne napomene

Kao što su važne krvne i dijagnostičke pretrage, jednako je važno obratiti pažnju na pitanja koja vam postavlja anesteziolog i ne prešutjeti neku važnu sitnicu. Koliko vrijede nalazi prije operacije i ostale važne napomene, kao prvo na operaciju idete natašte, ako ste pušač, nemojte pušiti barem dva sata prije operacije, a najbolje bi bilo da uopće ne pušite. Na operaciju dođite obrijani, brada i brkovi mogu smetati i razgovarajte, odgovarajte na pitanja koja su vam upućena tijekom davanja anestezije.

Anestezija umrtvljuje osjet boli, ako je opća, brzo ćete "zaspati", ako je lokalna, a bojite se, smijete zamoliti neki sedativ. Koliko vrijede nalazi prije operacije, trebate to znati, ali je jednako važno poslušati ove napomene, jer se pušači iz narkoze bude sa vrlo neugodnim senzacijama, gušenjem i nezadrživim kašljem. Zato se bolesnicim savjetuje prestanak pušenja na osam tjedana prije operacije. Što se tiče praznog želuca prije operacije, ne smijete ništa ni jesti ni piti barem osam sati prije operacije.


Tagovi: