Koliko traje rukometna utakmica

Sport

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica i o čemu ovisi trajanje?

Rukomet je timski sport koji se igra s loptom, u njemu se natječu po dvije ekipe od 7 igrača. Cilj ove igre je postići što više golova ubacivanjem lopte u obilježeni gol. Koliko traje rukometna utakmica jedna je od prvih stvari koje djeca moraju naučiti kada počnu vježbati rukomet. Vrijeme trajanja rukometne utakmice ovisiti će o dobi ekipe. Igra ekipama od 8 do 12 godina traje 40 minuta, a od 16 do 12 godina 50 minuta.

Svi stariji igrači, uključujući i seniorske ekipe igraju utakmice sat vremena. Koliko traje rukometna utakmica ovisiti će i o ishodu utakmice. Ako igra rezultira neriješenim rezultatom nakon isteka vremena za igru, a utakmica mora završiti pobjedom jedne momčadi, igra ulazi u produžetke. U većini slučajeva odigrati će se dva produžetka, svaki po 5 minuta, ali to i ovisi o samoj vrsti natjecanja. Ako je rezultat i dalje neriješen nakon produžetka, rezultat će odrediti sedmerci.

Koliko traje rukometna utakmica na pijesku?

Postoji mnogo načina za igranje rukometa. Jedan od tih načina je i rukomet na pijesku. Ovakva vrsta rukometa ne smatra se “glavnom” varijantom, pa malo tko zna koliko traje rukometna utakmica na pijesku. Utakmica rukometa na pijesku traje 20 minuta. Igra je podijeljena u dva dijela, svaki od 10 minuta. Ako momčad pobjedi u oba poluvremena, igra završava nakon drugo poluvremena. Ako jedna momčad pobjedi u prvom poluvremenu, a druga momčad u drugom poluvremenu, utakmica mora završiti izvođenjem penala. Vrijeme odmora između poluvremena je 5 minuta, to se koristi za odmor i oporavak igrača.

Koliko traje rukometna utakmica na pijesku ovisi i o tome tko organizira utakmicu ili natjecanje. No, u svakom slučaju, rukometne utakmice na pijesku uvijek su kraće od “običnih” rukometnih utakmica. Možda bi organizatori ove vrste rukometa trebali produžiti trajanje same utakmice kako bi povećali popularnost i zainteresiranost za ovakav stil rukometa među drugim ljubiteljima sporta i rekreacije.

Koliko traje rukometna utakmica osoba sa invaliditetom?

Kao što je ranije spomenuto, postoji mnogo varijanti rukometne igre. Jedna od varijanti je i rukomet u invalidskim kolicima, namijenjen za osobe sa invaliditetom. Ova varijanta rukometa nije toliko popularna kao “normalni” rukomet, pa malo tko zna koliko traje rukometna utakmica osoba sa invaliditetom. Ova vrsta rukometa pogodna je za sve osobe koje su tjelesno onesposobljene i ne mogu igrati “normalan” rukomet.

To se odnosi na osobe s cerebralnom paralizom, amputacijom udova, urođenim manama, paralizom uzrokovanom prometnim nesrećama. S obzirom da je riječ o osobama s invaliditetom to je zasigurno utjecalo na to koliko traje rukometna utakmica. Vrijeme rukometa za osobe sa invaliditetom je 40 minuta, a stanka na poluvremenu 10 minuta. Osim toga, jedan time out je dopušten unutar svakog poluvremena. Za ovakvu vrstu rukometa teško je produžiti vrijeme igre, jer bi to rezultiralo još većim fizičkim naporom za igrače, a pod većim umorom postoji veći rizik od ozljede.

Tagovi: