Koliko traje hokejaška utakmica

Koliko traje hokejaška utakmica

Znate li koliko traje hokejaška utakmica?

Kada govorimo o zimskim sportovima i njihovoj popularnosti, hokej spada u jedne od najpopularnijih zimskih sportova. U državama poput Rusije i Kanade hokej uživa veliku gledanost i omiljen je među navijačima. Ako ste zainteresirani za tu predivnu igru na ledu, vjerojatno vas zanima sve u vezi nje, pa tako i koliko traje hokejaška utakmica.

O trajanju utakmice i ostalim pojedinostima hokeja ćete naučiti u ovom članku. Naime, hokejaška utakmica se sastoji od tri trećine, a svaka trećina traje 20 minuta. Kao što možete primijetiti, dok većina timskih sportova ima vrijeme igre podijeljeno u polovine ili četvrtine, hokej je iznimka. Isto tako, vrijeme hokejaške utakmice teće samo dok je pak u igri, te se zaustavlja kada izađe iz igre. Dakle, odgovor na pitanje koliko traje hokejaška utakmica je 60 minuta. Ipak, u određenim slučajevima može trajati duže, a to je ako je došlo do produžetaka. Više o tome pročitajte u idućem poglavlju.

Koliko traje hokejaška utakmica u slučaju produžetaka

U prethodnom smo poglavlju objasnili koliko traje hokejaška utakmica. Međutim, nakon tih 60 minuta utakmica ne treba nužno završiti. Postoji situacija u kojoj će se igra produžiti, a to je ako je nakon regularnih 60 minuta rezultat ostao izjednačen. U tom slučaju se igraju produžeci. Ako vas zanima koliko traje hokejaška utakmica u slučaju produžetaka, odgovor je pet minuta. Ako se ni nakon 5 minuta produžetaka ne sazna pobjednik, pucaju se penali kojima se odlučuje pobjednik. Penali se pucaju na način da jedan igrač vodi pak i kreće se cijelo vrijeme prema naprijed, dok golman brani na golu.

On u tom kretanju prema naprijed može u bilo kojem trenutku pucati na gol. U slučaju da zabije gol, penal se smatra uspješnim, dok u slučaju da golman obrani gol, penal se smatra neuspješnim. Ako vas zanima više informacija o hokeju na ledu i njegovim pravilima, slobodno posjetite službene stranice najjače hokejaške lige NHL.

Znate li koliko traje hokejaška utakmica na travi?

Sada znate koliko traje hokejaška utakmica na ledu. Hokej na ledu smo najprije obradili jer se radi o najpopularnijoj inačici hokeja u svijetu. Ipak, postoji i hokej na travi koji ima svoje uzbudljive pojedinosti i ljudi ga vole pratiti. Ako vas zanima koliko traje hokejaška utakmica na travi, u nastavku ćemo vam odgovoriti na to pitanje.

Hokejaška utakmica na travi, za razliku od hokeja na ledu, nema tri trećine već se sastoji od dva poluvremena. Svako poluvrijeme traje 35 minuta, a pauza između njih su 5 minuta. Takav raspon vremena u hokeju na travi je najčešći, međutim, postoje neke razlike ovisno o hokejaškom savezu i samom formatu natjecanja. Tako su međunarodne hokejaške utakmice koje su se odigravale od 2014. godine bile podijeljene na četiri perioda od kojih je svaki trajao 15 minuta. Ipak, 2018 godine je savez donio pravilo da će 15-minutne četvrtine biti univerzalne, dok u Engleskoj npr. utakmica traje četiri četvrtine po 17 i pol minuta.


Tagovi: