Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Financije

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 05.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Mirovinski sustav podložan je raznim promjenama i izmjenama u zakonu. Iznos najniže mirovine, uvjeti za odlazak u mirovinu, koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu i sva ostala pravila i uvjeti vezani za mirovine, prečesto se mijenjaju i nekada je teško ostati u korak sa svim tim izmjenama. Jedno od najaktualnijih pitanja vezanih za mirovine je koliki su penali i za koliki će iznos biti umanjena mirovina ako se u istu ide prije vremena. Odlazak u prijevremenu mirovinu znači otići u mirovinu prije 65. godine starosti ako je osiguranik muškarac ili prije 62 godine i 9 mjeseci starosti ako je osiguranik žena. U oba slučaja, preduvjet je i najmanje 15 godina radnog staža. Ovo pitanje logičan je slijed povećane dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, kao i najave daljnjeg povećanja dobne granice za odlazak zasluženu punu mirovinu. To je razumljiva situacija, kada vam država u zadnji tren najavi promjenu i odgodi odlazak u mirovinu, kojemu se većina radnika raduje. Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu razlikovat će se u svakom pojedinačnom slučaju i izračunu.

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu i koji su uvjeti za prijevremenu mirovinu

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu prvenstveno će ovisiti o tome koliko mjeseci prije redovnog datuma odlazite u mirovinu. Odlazak u prijevremenu mirovinu osim penala koji su predviđeni zakon, podrazumijeva i neke preduvjete. Kako bi uopće mogli razmatrati prijevremeni odlazak u mirovinu. Muškarci u prijevremenu starosnu mirovinu mogu najranije sa navršenih 60 godina života i 35 godina radnog staža, dok žene u prijevremenu starosnu mirovinu mogu sa navršenih 57 godina i 9 mjeseci života i 32 godine i 9 mjeseci radnog staža. Ovi uvjeti vrijede trenutno, dok će se razdoblje do 2030. godine iskoristiti za izjednačavanje uvjeta za muškarce i žene. Ako na trenutak zanemarimo konkretne brojeve i iznose u kunama, koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu najbolje će procijeniti svaka osoba za sebe. U određenim situacijama kada motivacija za radnim odnosom izostane, a osoba smatra da ima posložen život u svakom pogledu, tada se gubitak novčanog iznosa mirovine može relativizirati drugim motivima i pogledom na ostatak života.

Kako izračunati koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Ako vas zanima kako konkretno izračunati koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu, za to postoji konkretna formula propisana trenutnim zakonom. Dakle, trenutno je za izračun mirovine koristi takozvani polazni faktor koji iznosi 1 u slučaju kada odlazite u starosnu mirovinu, a ispunjavate sve prije navedene uvijete. Iznos polaznog faktora, u slučaju prijevremene starosne mirovine, umanjuje se za 0, 2 % po mjesecu prijevremenog odlaska u mirovinu s obzirom na predviđeni datum u konkretnom slučaju. Ako niste u mogućnosti osobno izračunati koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu najbolja opcija je iskoristiti informativni izračun mirovine koji vam je ponuđen na stranicama HZMO-a ili unutar aplikacije e-građani. Ova usluga će vas koštati 70 kuna i uz zahtjev za informativni izračun potrebno je priložiti preslike osobne iskaznice i radne knjižice. S obzirom na česte promjene pravila, gotovo na godišnjoj razini, najelegantniji i najprecizniji način kako si izračunati potencijalnu mirovinu je korištenjem navedene usluge na stranicama HZMO-a ili osobnim dolaskom u jedan od ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tagovi: