Koliko se čeka nalaz urinokulture

Koliko se čeka nalaz urinokulture

Što je nalaz urinokulture?

Nalaz urinokulture je pretraga koji se koristi za proučavanje prisutnosti bakterija ili drugih mikroorganizama u urinu, a pomaže u identifikaciji uzročnika infekcija mokraćnog sustava, poput infekcija bubrega, mokraćnog mjehura ili uretre. Postupak urinokulture uključuje prikupljanje uzorka urina od pacijenta i njegovo uzgajanje u laboratorijskim uvjetima. U prvom koraku, pacijent obično prikuplja srednji mlaz urina u sterilnu posudu. Ova srednja faza urinokulture pomaže u izbjegavanju kontaminacije uzorka bakterijama koje se mogu nalaziti u prvom dijelu mlaza, koji prolazi kroz uretru. Nakon prikupljanja uzorka, laboratorijski tehničar će ga posaditi na posebne hranjive podloge i staviti u optimalne uvjete kako bi potaknuo rast mikroorganizama. Ako su prisutne bakterije ili drugi patogeni, oni će se množiti na podlozi, što omogućava laboratorijskom osoblju da ih identificira. Nalaz urinokulture se primarno koristi u dijagnostici infekcija mokraćnog sustava, a rezultati testa pomažu liječnicima kod odabira odgovarajućeg antibiotika za liječenje infekcije. Također može pomoći u praćenju tijeka liječenja i potvrđivanju izlječenja nakon završetka terapije.

Kada se radi nalaz urinokulture?

Nalaz urinokulture se radi kada liječnik sumnja na infekciju mokraćnog sustava ili kada pacijent ima simptome koji ukazuju na takvu infekciju. Prvi simptom koji može ukazivati na infekciju uretre ili mokraćnog mjehura su bol ili peckanje tijekom mokrenja. Ako osoba često osjeća potrebu za mokrenjem, to može biti znak infekcije. Infekcija mokraćnog mjehura ili bubrega može uzrokovati bol u donjem dijelu trbuha. Promjene u boji, mirisu ili izgledu urina također mogu biti povezane s infekcijom mokraćnog sustava. Hematurija, odnosno prisutnost krvi u urinu, može biti simptom ozbiljnije infekcije. Ozbiljnije infekcije mokraćnog sustava, poput infekcije bubrega, često prate groznica i opća slabost. Nalaz urinokulture se također može naručiti kao rutinski pregled kod trudnica ili prije nekih kirurških zahvata kako bi se osiguralo da nema latentnih infekcija koje bi mogle uzrokovati komplikacije. Neće svaki pacijent s simptomima mokraćnih infekcija automatski dobiti nalog za urinokulturu, već će liječnik razmotriti situaciju i prilagoditi dijagnostičke postupke prema potrebi.

Kako se radi nalaz urinokulture?

Nalaz urinokulture je vrsta pretrage koja se koristi za identifikaciju prisutnosti bakterija ili drugih mikroorganizama u urinu. Pacijent će prije ovog postupka dobiti upute od zdravstvenog stručnjaka o načinu prikupljanja uzorka urina. Prije prikupljanja uzorka, pacijent koristi sterilnu posudu koja je obično dostupna u laboratoriju ili je izdana od strane zdravstvenog osoblja. Pacijent započinje mokrenje u WC-u, a zatim srednjim dijelom mlaza puni posudu. Uzorak urina treba što prije dostaviti laboratoriju jer se mikroorganizmi brzo umnožavaju. U laboratoriju, tehničar prenosi uzorak urina na hranjive podloge koje potiču rast mikroorganizama. Posude se zatim inkubiraju u kontroliranim uvjetima kako bi se potaknuo rast bakterija. Nakon određenog vremenskog razdoblja, laboratorijsko osoblje analizira uzorak i promatra rast bakterija. Ako su prisutni, vrši se daljnja analiza kako bi se identificirao specifični soj bakterija. Ako su pronađene bakterije, laboratorijsko osoblje može provesti test osjetljivosti na antibiotike kako bi odredilo koje antibiotike će najučinkovitije liječiti infekciju. Nalaz urinokulture ćete dobiti već nakon jednog dana. U slučaju gužve, nalaz može malo kasnije doći.


Tagovi: