Koliko kalorija sadrže alkoholna pića – Deblja li alkohol

Koliko kalorija sadrže alkoholna pića - Deblja li alkohol

Neka alkoholna pića su čak i registrirana kao hrana

Prava tema za ove blagdanske dane kada svi malo pretjeraju u svemu, pa i u alkoholu. Ne zavaravajte se, sve što unosimo u sebe sadrži neke kalorije, a neka alkoholna pića su čak i registrirana kao hrana, dakle, debljaju. Znalci kažu da jedna čaša vina ima isti kalorijski učinak kao i kockica čokolade. Alkohol nastaje fermentiranjem šećera u žitaricama, voću i povrću, pa je njegova kaloričnost logična jer se fermentirani prirodni šećeri u akoholu pretvaraju u kalorije.

U prosjeku alkoholna pića imaju oko 7 kalorija po gramu, naravno sve ovisi o vrsti pića i procesu proizvodnje kao i osnovnim sirovinama od kojih se proizvode. Alkohol se često miješa sa drugim pićima, poput coccole, raznih sokova i energetskih pića što još više podiže njihovu kalorijsku razinu. Zapravo neka istraživanja dovode u direktnu vezu pretilost i konzumaciju alkohola. Razne vrste alkohola će se kalorijski različito rasporediti u tijelu, tako se alkohol iz piva se grupira u trbušnom pojasu i stvara pivski trbuh.

Postoje kalorijske tablice za skoro sva alkoholna pića

Razina kalorija ovisi i o gradaciji i čistoći alkohola, no nitko ne pamti kalorije za svaki alkohol koji je probao u životu. Postoje kalorijske tablice za skoro sva alkoholna pića, dostupne su širom interneta i svatko ih može preuzeti. Postoje i kalkulatori na kojima možete izračunati koliko ste kalorija unijeli u svoje tijelo ako ste malo pretjerali s alkoholom ili ako redovito pijete određene količine bilo koje vrste alkohola i mnogima bi koristilo da to izračunaju.

Alkoholna pića utječu na metabolizam i rad jetre, a ciroza jetre i druga oštećenja jetre se najčešće dovode u vezu s alkoholom. Pijenje alkohola je kulturološki fenomen raširen u cijelom svijetu, ali razlika između umjerenog kontroliranog i alkoholizma je ogromna. Alkohol se toči u takozvanim alkoholnim jedinicama od 10 mililitara koje sadrže osam grama čistog alkohola. Važno je naglasiti da alkohol sadrži kalorije, ali one nemaju pozitivnu nutritivnu vrijednost, ali zbog velike količine ugljikohidrata i masti može utjecati na gojaznost i dovodi se u vez sa mnogim bolestima.

Alkoholna pića po formuli jedno na dan za žene, a dva za muškarce

Uvriježilo se mišljenje da žene lošije podnose alkohol i da muškarci mogu više popiti bez veće štete. Alkoholna pića po formuli jedno na dan za žene, a dva za muškarce objašnjava se slabijom tolerancijom na akohol kod žena i zbog jačom fizičkom konstitucijom kod muškaraca, ali to se smatra umjerenim pijenjem. Udio kalorija varira prema vrsti pića, ali udio kalorija koje unosite u organizam ovisi o količini popijenog pića kojoj je lako izgubiti kontrolu u ovo nazdravičarsko doba godine.

Alkoholna pića se stalno proizvode u cijelom svijetu, a kultura pijenja se podržava u mnogim životnim zgodama od rođenja do smrti, od krstitki do karmina, pije se stalno, za rođendane, na svadbama, za diplomu, za promaknuće na poslu, za prvu plaću, za odlazak u mirovinu, za srvarne i izmišljene prigode. Neki piju sami, neki u društvu, neki za utjehu, neki za veselje. Ljudi koji češće piju bi trebali izabrati alkohol s manje kalorija prema tablicama


Tagovi: