Koliko je zemlja stara

Koliko je zemlja stara

Koliko je zemlja stara, podijeljena mišljenja znanstvene zajednice

Iako je logično određivati starost zemlje prema starosti sunčevog sustava i starosti samog svemira, znanstvenici se stalno spore oko njezine starosti. Koliko je zemlja stara, podijeljena mišljenja znanstvene zajednice dolaze iz dvije glavne struje znanstvenika, evolucionista i kreacionista. Evolucionisti vjeruju i tvrde da je zemlja stara 4,6 milijarda godina i da je evolucijom, što znači postepenim razvojem od jednostavnog ka složenom došla do današnjeg oblika, izgleda i raznovrsnosti života na njoj. Kreacionisti zagovaraju stav da je zemlja vrlo mlada, jedva 6 000 godina, a svoje tvrdnje temelje na biblijskoj knjizi postanka (geneza) o stvaranju svijeta u šest dana.

Koliko je zemlja stara i sporenje oko starosti je zapravo spor između znanosti i religije. Istina je da je starost zemlje teško odrediti, ali radiometrijska, planetološka i astronomska mjerenja, analize meteorita koji dospijevaju na zemlju, nekako približavaju ideju ili teoriju da je zemlja stara koliko i sunčev sustav, dok kreacionisti tvrde da zemlja sami izgleda staro.

Koliko je zemlja stara, je li starost zapisana u stijenama

Kada ne bi bilo vjetrova, uragana, poplava, tsunamija, slanih oceanskih i morskih oluja i potopa, vulkana i potresa, možda bi analize stijena bile točnije i vjerodostojnije, jer sve naveden prirodne kataklizme povremeno ispreturaju zemljine konfiguracije, pa bi do komadića originalne prvobitne stijene trebalo jako duboko kopati.

Koliko je zemlja stara, je li starost zapisana u stijenama, dakle i jest i nije, jer se zemlja stalno mijenja zbog vanjskih atmosferskih utjecaja i tektonskih pomicanja u dubinama planeta. Zato stijene pružaju puno informacija o promjenama zemlje, ali ne i o starosti zemlje. Klimatske promjene svakodnevno mijenjaju krajolike zemlje i također ostavljaju svoj potpis. Koliko je zemlja stara, odgovor na to pitanje mora se tražiti multidisciplinarno, paleontolozi, fizičari, astronomi, botaničari, zoolozi, kemičari, arheolozi, cijeli znanstveni korpus treba dati svoj doprinos u traženju preciznih i što točnijih odgovora. Do nekih egzaktnih podataka svi znanstvenici barataju samo teorijama o starosti zemlje, a svaka teorija živi dok je ne sruši neka nova teorija.

Koliko je zemlja stara, prividna i stvarna starost se drastično razlikuju

Kreacionisti tvrde da samo radiometrijsko mjerenje ide u prilog utvrđene evolucijske starosti zemlje. Evolucionisti pobijaju tvrdnje kreacionista da je zemlja relativno mlada time da svoje teorije baziraju na biblijskom mitu o stvaranju svijeta u samo 6 dana, koji oni pogrešno interpretiraju. Koliko je zemlja stara, prividna i stvarna starost se drastično razlikuju, nije na vidiku dan u kojem bi se ova dva svjetonazora pomirili ili barem približili jedan drugome.

Svako uvjerenje razvija svoje teorije, a dotle vojska znanstvenika, svatko u svom području nastoje mukotrpno rasvijetliti svaku novu činjenicu na koju naiđu u svom istraživačkom putu. Svako znanje putuje sporim i često zaobilaznim putevima dok se ne potvrdi i obznani svijetu. Koliko je zemlja stara je pitanje koje još čeka točan odgovor. I svemirska istraživanja će bez sumnje doprinijeti boljem upoznavanju i razumijevanju zemlje, njezinog mjesta u svemiru i njezinog stalnog obnavljanja i samostvaranja kroz neprestane promjene koje samo dodatno otežavaju preciznost.


Tagovi: