Koliko igrača ima u košarci

Koliko igrača ima u košarci

Znate li koliko igrača ima u košarci?

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice. NBA je najjača liga na svijetu i igra se u SAD-u i prate ju deseci milijuna navijača diljem svijeta. S tim u vezi, nije na odmet znati pojedinosti koje se odnose na ovu igru poput pravila. Ako niste dobro upućeni u košarku, vjerojatno se pitate koliko igrača ima u košarci. Na to pitanje se može dati više odgovora, ovisno o tome na koju vrstu košarkaške igre mislite. Naime, košarka se može igrati na više načina kada je u pitanju broj igrača. Ovdje ćemo pretpostaviti da mislite na standardnu igru košarke kakva se igra na Olimpijskim igrama. Stoga, koliko igrača ima u košarci u tradicionalnom smislu? Košarku na terenu igraju dva tima od pet igrača. Dakle, sa svake strane je 5 igrača što čini ukupno 10 igrača na terenu. Osim navedenih igrača, svaki tim ima pravo na zamjene. U zamjenama zna sjediti i do 10 igrača, ovisno o pravilima pojedine lige ili formata natjecanja.

Koliko igrača ima u košarci koja se igra na ulici?

U prethodnom poglavlju smo odgovorili na pitanje koliko igrača ima u košarci koja se igra u dvorani. Nakon što znate da svaki tim ima 5 igrača, vrijedi promotriti i neke druge forme natjecanja u košarci koje su također jako popularne, gdje broj igrača varira. Tako je npr. u uličnoj košarci broj igrača puno manji nego u klasičnoj dvoranskoj košarci. Točnije, ulična košarka se igra na jedan koš, gdje svaki tim ima po tri igrača. Za razliku od standardne podijele na pozicije poput centra, small forwarda, powerforwarda, playmakera i sl., a nazive koje srećemo u standardnoj košarci, u uličnoj košarci nema takvih definiranih pozicija, već svaki igrač pokriva svaku potrebnu poziciju na terenu. Tako opisana ulična košarka se zna igrati u kvartovima, ali i na ozbiljnim turnirima. Stoga ako ćete prisustvovati nekom od takvih turnira, bilo u ulozi promatrača ili igrača, svakako se nećete više morati pitati koliko igrača ima u košarci.

Koliko igrača ima u košarci kad se igra 1 na 1?

U uličnoj košarci, kolokvijalno zvanoj i "hakl" nerijetko se može dogoditi da jedan igrač izazove drugog igrača na "1 na 1". U tom trenutku se ne trebate pitati koliko igrača ima u košarci, jer sam naziv odgovara na to pitanje: sa svake strane je jedan igrač. U tom trenutku nema osobnijeg i kompetitivnijeg oblika natjecanja u košarci, jer isključivo sami odgovarate za svoje greške, a ako vas netko pobjedi očito je bolji košarkaš od vas. Igra se igra do 11 ili 21 bodova, ovisno o dogovoru igrača. Hakl ove vrste se također igra na jedan koš. Može se dogovoriti da igrač dok zabija koševe ima loptu, ili da se posjed lopte u tom slučaju mijenja. Također, može se dogovoriti i da suprotni igrač koji uhvati skok nakon promašenog šuta protivničkog igrača mora izaći izvan "trice" a tek potom može gađati koš. Sve su to već puno razrađenija pravila, ali na ovoj razini je za početak dovoljno da znate koliko igrača ima u košarci.


Tagovi: