Koliko dana nakon odnosa napraviti test na trudnoću

Koliko dana nakon odnosa napraviti test na trudnoću

Kada se najranije radi test na trudnoću

Ukoliko ste imali nezaštićeni seksualni odnos i postoji mogućnost da ste trudni s današnjim testovima za trudnoću se može vrlo rano otkriti trudnoća. Test na trudnoću koji je osjetljiv za rano otkrivanje trudnoće može se koristiti najranije 6 dana prije očekivane mjesečnice. Međutim, ako ga koristite šest dana prije očekivane mjesečnice test može biti lažno negativan jer razina hormona hCG još nije dovoljno visoka da bi test otkrio trudnoću.

Ako test ponovite dan prije mjesečnice ili na dan očekivane mjesečnice test na trudnoću može pokazivati da je pozitivan i da ste trudni, iako je prethodni test pokazivao negativan rezultat.

Sve ovisi koliko dana traje vaš menstrualni ciklus, brzina stvaranja hormon hCG koja nije jednaka kod svih žena, pa tako treba ponoviti test barem dva puta ako želite rano otkriti da li ste trudni ili niste. Ako vam je test pokazo da ste trudni, pa vam je nakon toga izostala mjesečnica svakako posjetite svog ginekologa koji će trudnoću potvrditi ili opovrgnuti ukoliko je uzrok izostanku mjesečnice nešto drugo.

Simptomi koji upućuju da trebate napraviti test na trudnoću

U ranoj trudnoći razina homona hCG eksponencijalno raste pa tako u danima kada trebate dobiti mjesečnicu je već dovoljno visoka da trudnoću svaki test na trudnoću može otkriti. No, uz testove možete otkriti trudnoću i krvnim nalazima koji će također otkriti koncentraciju hormon hCG koja je dovoljno visoka da ukazuje na trudnoću. Ne, zaboravite da je svako žensko tijelo drugačije da različito reagira i različitom brzinom proizvodi homon trudnoće, pa ako pričekate još koji dan rezultati će biti pouzdaniji.

Moguće je da ćete vrlo rano osjetiti i druge simptome koji mogu ukazivati na trudnoću. Ti simptomi mogu biti oticanje dojki, osjetljivost u maternici i jajovodima, osjetljivost bradavica. Poznate su i jutarnje mučnine koje mogu trajati cijelo prvo tromjesječje a mogu se javiti dosta rano.

Test na trudnoću uz simptome koji upućuju na trudnoću samo će potvrditi ono što vam se sprema, no uvijek je najbolja potvrda trudnoće ginekološka potvrda kod koje će liječnik ginekolog pregledom odmah vidjeti radi li se o trudnoći ili ne.

Po kojem principu djeluje test na trudnoću

Test na trudnoću djeluje po principu reagiranja na hormon hCG koji se stvara u ženskom tijelu nakon što se oplođena jajna stanica smjesti u stjenci maternice. Lučenje homona trudnoće znak je da se sa ženskim tijelom nešto događa i da je došlo do uspješnog smještaja oplođene jajne stanice u maternicu. Tijelo žene osjeća da se stvari mijenjaju.

Neki ljudi mogu prepoznati žene koje su trudne a da te žene niti ne znaju da su trudne jer trudnice zrače posebnim sjajem i žena se promijeni, a neke osobe imaju sposobnost takve promjene na ženama uočiti. Zapravo radi se o lučenju upravo hormona trudnoće koji trudnoj ženi daje određenu opuštenost i blagostanje. Stoga se nerijetko i kaže da je trudna žena u blaženom stanju jer u sebi nosi novi život.

Test na trudnoću ne treba raditi prije šestog dana pred mjesečnicu, a zapravo treba ga ponoviti u dane očekivane mjesečnice jer će u slučaju trudnoće razina homona trudnoće hCG biti dovoljno visoka da test otkrije trudnoću.


Tagovi: